Postoji mnogo mitova i zabluda kada je u pitanje vježbanje tijekom trudnoće, a neki od njih sprječavaju žene da brinu o svojoj fizičkoj kondiciji u tom životnom razdoblju. Mali je broj žena koje će redovito vježbati zbog straha za zdravlje svog nerođenog djeteta, a kako bismo vam pomogli u rješavanju nedoumica po tom pitanju donosimo savjete ginekologinje Tihane Mazalin

Trudnoća je razdoblje kada više nego inače pažnju posvećujemo svome tijelu. Osim što trudnica treba paziti na pravilnu prehranu, jednako je važno, ukoliko je trudnica dobrog zdravlja, baviti se umjerenom fizičkom aktivnošću. Vježbanjem će se tijelo prilagođavati povećanju tjelesne težine, pripremit ćete pojedine mišiće na pojačani napor i brže ćete se vratiti u formu nakon poroda. No, nisu sve vježbe tako sigurne.

Ukoliko je trudnica dobrog zdravlja, vježbanje u trudnoći je poželjno

Osim hormonskih promjena, tijekom trudnoće većina žena osjeća mučnine i umor, ali obzirom na proces razvoja novog života, to nimalo ne čudi. Trudnica može osjećati smanjenu energiju i poletnost, pogotovo prvih mjeseci kada vježbanje trudnicama sigurno nije prvo na pameti. No, nemojte se predavati. Važno je zapamtiti kako uz pravilnu prehranu vježbanje jednako tako ima brojne dobrobiti.

Fizička aktivnost pokazala se zdrava za trudnice, naravno samo za one trudnice koje nemaju komplikacija u trudnoći. Višestruke su koristi od vježbanja - lakše se podnosi porast tjelesne težine, smanjuje se glavobolja, bolji je san, bolja cirkulacija, smanjuju se bolovi u leđima te se smanjuje oticanje nogu i ruku, istaknula je doktorica Tihana Mazalin koja je srušila i 5 velikih mitova o vježbanju tijekom trudnoće.

MIT 1: Opasno je vježbati tijekom trudnoće ako to niste vježbaliprije
Ukoliko se trudnica i prije trudnoće bavila nekom fizičkom aktivnosti i ukoliko je trudnoća uredna, nema razloga da se ta navika ne zadrži. Naravno, uz pojačani oprez i uz smanjeni intenzitet vježbanja, istaknula je Mazalin.

MIT 2: Jedino su prenatalne vježbe sigurne za zdravlje trudnice
Iako je sjajno pohađati tečaj vježbanja za trudnice s educiranim instruktorima, većina žena ne treba takvu posebnu vrstu vježbanja sve do drugog tromjesečja. Ako se odlučite za takvu vrstu vježbanja, važno je samo da nikada ne radite poteze i vježbe zbog kojih osjećate nelagodu i bol bez obzira na upute instruktora.

Šetnje, plivanje, trčanje, vožnja biciklom, vježbe u vodi, joga, Kegelove vježbe i organizirane vježbe za trudnice dobar su izbor. Obavezno je zagrijati se prije vježbanja. Treba paziti na dovoljan unos tekućine, jesti najkasnije dva sata prije tjelovježbe i stati ukoliko se osjete problemi poput boli, tahikardije, probadanje u grudima, grčeva, otežanog disanja i slično, savjetuje doktorica Mazalin.

U trećem tromjesečju preporučaju se vježbe opuštanja, istezanja, razgibavanja, vježbe za bolju cirkulaciju pri čemu se ne preporuča dugo ležati na leđima

MIT 3: Puls tijekom vježbanja za trudnice ne smije prelaziti 140 otkucaja u minuti
Opterećenje srca tijekom trudnoće trebalo bi iznositi otprilike 117 do 146 otkucaja u minuti. Trudnoća nije vrijeme za rušenje rekorda u sportu, ali ako redovito vježbate imat ćete više samopouzdanja i osjećat ćete se fit.

Drugim riječima, uz dozvolu vašeg liječnika potpunoi je sigurno nastaviti s tjelovježbom nakon što ste ostali trudni, ali morate slušati svoje tijelo.

Vježbe moraju biti umjerene. Preporučuje se vježbati triput tjedno po 20 do 45 minuta, kazala je Tihana Mazalin.

MIT 4: Ne treba izbjegavati vježbe u kojima se potrebno ležati na leđima
U prvom tromjesečju treba izbjegavati jaču fizičku aktivnost dok se trudnoća ne "učvrsti", napominje Mazalin. Trudnice bi trebale izbjegavati vježbe koje zahtjevaju ležanje na leđima jer to može dovesti do otežanog povrata krvi k srcu te pada tlaka.

U trećem tromjesečju preporučaju se vježbe opuštanja, istezanja, razgibavanja, vježbe za bolju cirkulaciju pri čemu se ne preporuča dugo ležati na leđima. Treba paziti da odjeća bude pamučna i rastezljiva, da je mjehur prazan, a nakon četvrtog mjeseca trudnoće treba izbjegavati duže ležanje na trbuhu, napominje Mazalin.

MIT 5: Nije opasno dizati utege u trudnoći
Trudnice koje na svom radnom mjestu moraju dugo stajati ili povremeno moraju dizati teže terete, ranije se porađaju, a bebe su manje porođajne težine. Međutim, vježbanje uz lagane bućice sasvim je u redu.

Trebaju se izbjegavati kontaktni sportovi poput skijanja, jahanja, klizanja, skokova u vodu, odnosno sportovi u kojima je moguće udaranje,
poručila je doktorica Tihana Mazalin.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju