Možda mislite da je vaš dom potpuno siguran za život, ali u njemu se itekako kriju opasnosti koje mogu unijeti nemir u vašu svakodnevicu. Pogledajte na što točno trebate obratiti pozornost u svojoj kući ili stanu

1. Neosigurani visoki namještaj. Stručnjaci savjetuju da visoke ormare, regale, police i općenito sav visoki namještaj obavezno osigurate tako što ćete ga s nosačima pričvrstiti za zidove kako biste izbjegli eventualno rušenje koje može uzrokovati ozljede.

Plinski bojler treba servisirati minimalno dva puta godišnje ili više puta ako sumnjate da nešto s njim ne valja.

2. Kutija s lijekovima. Ako imate malu djecu ili kućne ljubimce, sve lijekove obavezno držite u kutiji ili ormariću pod ključem kako biste spriječili da ih greškom unesu u organizam. Lijekovi su jedan od vodećih uzroka trovanja djece u SAD-u i prema statistikama svakih osam minuta jedno dijete zbog njih završi na hitnoj.

3. Neispravne utičnice. Često se znaju rasklimati i iskočiti iz zida, a umjesto da ih odmah popravimo, mi koristimo neispravne. Kod ovakvih kvarova obavezno odmah pozovite električara da zamijeni utičnice jer vam u suprotnom prijeti opasnost od strujnog udara.

4. Neispravan plinski bojler. Plinski bojler treba servisirati minimalno dva puta godišnje ili više puta ako sumnjate da nešto s njim ne valja. Trovanja ugljičnim monoksidom nisu rijetkost, a zbog neispravnog bojlera lako može doći do požara ili eksplozije.

5. Olovne boje. Otkada je dokazano da je olovo izrazito otrovno i štetno djeluje na čovjekovo zdravlje i okoliš, olovne boje koje su se nekada koristile polako se izbacuju iz prodaje i ne preporuča se njihovo korištenje.

Mnogi stari objekti koji nisu renovirani ili u kojima se stara boja nije skidala prije nanošenja nove i dalje predstavljaju veliku opasnost. Površinski sloj nije opasan, već je problem u česticama koje se otpuštaju kada se boja počne ljuštiti.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju