Dobro je poznata činjenica da nema recepta ni jamstava za savršen brak i vezu. Na odnosu između dvoje ljudi treba se svakodnevno raditi. Ipak, postoje neki jasni znakovi koji upućuju da je oporavak veze sve dalji, a vi sve bliži angažiranju odvjetnika za razvod


1. Gubitak poštovanja

Međusobno poštovanje među partnerima jedan je od najvažnijih sastojaka dobre veze. Kad ono nestane, jedan partner stalno se osjeća odbačeno ili poniženo. Brak koji dosegne ovaj stupanj postaje – toksičan, više niste ljubazni jedno prema drugome i svaki razgovor se svodi na napad i obranu.

2. Nedostatak želje za rješavanjem problema
Brakovi mogu 'preživjeti' mnoge stvari – sve od višegodišnjeg nedostatka seksa do prevare jednog ili oba partnera. No ako postoji problem, a jedna strana se prestala truditi i ne želi sudjelovati u pronalasku rješenja – našli ste se pred zidom kojeg ćete teško srušiti ili preskočiti.

Vaš brak (ili veza) može preživjeti prevaru, ali ne i gubitak poštovanja i otvorene komunikacije s partnerom.

3. Platonski odnosi s bivšim ljubavnicima
Nevjera se može oprostiti, pa čak i zaboraviti, ali samo ako nevjerni partner prekine svaku vezu s osobom s kojom je 'posrnula'. Nije dovoljno samo reći ne seksualnoj vezi s trećom osobom, već i pokazati stvarnu odlučnost da se riješe problemi u braku. Održavanje platonske veze s osobom s kojom ste nekad varali bračnog partnera, ne može donijeti ništa dobroga za vašu vezu.

4. Nedostatak kompromisa i komunikacije
Velik dio braka sastoji se od kompromisa – u većini situacija pokušavate udovoljiti drugoj strani s potezom koji će odgovarati i vašim potrebama. Otvoreni komunikacijski kanali među bračnim partnerima neophodni su za održavanje ravnoteže, pa ako jedna strana odbija slušati vaše želje te vam pomoći oko svakodnevnih sitnica, vaš je brak u ozbiljnim problemima.

5. Neslaganje u važnim pitanjima
Suprotnosti se privlače! No suprotna mišljenja u važnim stvarima moglo bi dovesti do bračne krize. Razgovor o potomstvu, jedan je od takvih važnih pitanja. Ako jedna strana, primjerice, strastveno želi imati djecu, a druga se strastveno tome protivi – pred sobom imate dilemu kojoj nema pozitivnog rješenja za vaš brak.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju