Neke žene planiraju majčinstvo dok druge čekaju da se dogodi kada za to dođe vrijeme, ali stručnjaci ističu da bi žene koje žele dvoje ili troje djece itekako trebale planirati kada će roditi prvo dijete. Britanski znanstvenici analizirali su podatke o plodnosti 58.000 žena, a evo do kojih su zaključaka došli

Kako bi ženama koje žele djecu pomogli u određivanju idealne dobi za početak zasnivanja obitelji, znanstvenici s britanskog Sveučilišta u Sheffieldu skupili su i analizirali podatke o plodnosti uzetih od više od 58.000 žena.

Želi li troje djece žena bi na osnivanju obitelji trebala početi raditi s 23 godine, želi li dvoje s 27, a za jedno dijete ne bi smjela čekati dalje od 32. rođendana

Došli su do zaključka da bi žene koje žele veliku obitelj, odnosno barem troje djece, prvo dijete trebale roditi najkasnije s 23 godine.

Počne li na prvom djetetu raditi s 23 godine, tvrde stručnjaci, imat će 90 posto više šanse da rodi troje djece, ako ih želi toliko. Čeka li do 31. godine šansa da bude majka troje djece pada na 75 posto, a čeka li do 35. godine šanse su 50 posto.

Žena koja želi dvoje djece trebala bi na majčinstvu početi raditi do 27. godine, a koje žele jedno dijete ne bi smjele čekati dalje od 32. rođendana da postanu majke.

Analiza je također pokazala da in vitro oplodnja, odnosno medicinski potpomognuta oplodnja nije garancija ženama koje odgađaju majčinstvo, odnosno da mogućnost trudnoće produžuje za svega jednu ili dvije godine.

Stručnjaci ističu da ovi podaci ne moraju vrijediti za svaku ženu, ali da itekako mogu pomoći ženama koje žele planirati obitelj i ostvariti san o velikoj obitelji.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju