Nije neobično da nas brži ritam života tjera da tražimo brza rješenja, pa i kada je gubitak kilograma u pitanju. Izgladnjivanje, preskakanje obroka, izbacivanje cijele skupine hrane s jelovnika samo su neke od grešaka koje mnogi rade dok su na dijeti, a sve zbog bržih rezultata. No jeste li znali koliko su ustvari štetni


Izbacivanje s jelovnika cijele skupine namirnica

Izbacivanje cijele skupine hrane s jelovnike može rezultirati deficitom nekih nutrijenata u organizmu. Umjesto da potpuno izbacite neku hranu, npr. onu koja sadrži ugljikohidrate, fokusirajte se recimo na cjelovite žitarice jedan od glavnih prehrambenih izvora složenih ugljikohidrata koji su 'gorivo' za naš organizam.

U jelovnik tako uvrstite ječam, heljdu, zob, pšenicu kukuruz, ali naravno ukoliko želite izgubiti kilograme svakako treba paziti na količinu obroka. Naime, obično su obilni obroci ono što dodaje višak oko trbuha, a ne pojedine namirnice koje jedemo.

Vježbanje na prazan želudac
Ukoliko redovito vježbate gladni vrijeme je da prestanete. Naime, mnoga su istraživanja pokazala kako vježbanje na prazan želudac uzrokuje gubitak mišićne mase, a ne masnog tkiva.

Stoga je minimalno tri do četiri sata prije vježbanja svakako dobro pojesti konkretan obrok, kako bi tijelu pružili potrebnu energiju i time 'nahranili' mišiće.

Žrtvovanje sna zbog vježbanja
Pronaći vrijeme za vježbanje, ponekad znači manje vremena za spavanje. No iznimno je važno pronaći vrijeme za odmor ukoliko želite smršavjeti.

Naime, potrebna vam je energija kako bi mogli nastaviti uspješno vježbati, a osim toga nedostatak sna mogao bi povećati vaš apetit. Osim toga manjak sna potiče lučenje ghrelina hormona koji stimulira apetit.

Preskakanje obroka
Smanjenje porcija odnosno kalorija je ključno ukoliko želite izgubiti kilograme, no jako je štetno izbacivati cijele obroke jer ta navika može loše utjecati na metabolizam.

Kada preskačete obroke, tijelo reagira usporavanjem metabolizma, koji potom umanjuje efekte vježbanja. dan započnite s doručkom, glavni obrok neka bude ručak, a za večeru se počastite laganom, kuhnom hranom.

Izgladnjivanje
Dijeta izgladnjivanjem vjerojatno je najgori je mogući način gubitka kilograma. Ne samo da nećete imati energije, tijelu ćete uskratiti važne nutijente i nužno gorivo kako bi normalno funkcioniralo.

Ovaj oblik dijete može uzrokovati usporavanje metabolizma, umor, pad libida, depresiju, slabljenje mišića. Osim toga, izgladnjivanje kad tada mora prestati, a istopljeni kilogrami vratit će se kao bumerang. A vjerojatno ćete dobiti i još koju kilicu viška.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju