Puno smo puta čuli da hrana poput sira, smrznutog povrća i crvenog mesa nije zdrava, ali te namirnice nepravedno prati loša reputacija jer sadrže hranjive tvari koje itekako mogu pridonijeti očuvanju zdravlja. Doznajte kojih je to 6 nepravedno ozloglašenih, a zapravo korisnih namirnica.

1. Sir
Konzumiranje mliječnih proizvoda, uključujući sir, pomaže u snižavanju razine šećera u krvi i krvnog tlaka. Kod ljudi koji svakodnevno konzumiraju punomasne mliječne proizvode također postoji manji rizik od razvijanja dijabetesa tipa dva.

S druge strane, mliječni proizvodi sa smanjenim udjelom masnoća nemaju nikakav utjecaj na rizik od dijabetesa, dakle ne smanjuju ga.

2. Smrznuta hrana
Smrznuto povrće zapravo sadrži više vitamina i antioksidansa od svježeg. Primjerice, smrznuta brokula sadrži četiri puta više biljnog pigmenta beta-karotena od svježe brokule.

To je zato jer se smrznuto povrće bere i pakira, odnosno hermetički zatvara na vrhuncu zrelosti zbog čega sačuva sve najbolje nutritivne vrijednosti.

Smrznuto povrće zapravo sadrži više vitamina i antioksidansa od svježeg

Svježe povrće, s druge strane, može stajati tjednima dok od poljoprivrednog imanja dođe do vašeg frižidera i za to vrijeme gubi hranjive vrijednosti.

3. Bijeli krumpir
Znate da se zdravo hranite ako se na vašem tanjuru nalazi hrana različitih boja, a u toj hranjivoj 'dugi' treba se naći i bijela. Bijeli krumpir bogat je vlaknima koja pomažu u mršavljenju te sadrži magnezij neophodan za normalan rad i funkciju svih mišića u tijelu.

4. Crveno meso
Bogato je željezom, za organizam neophodnom bjelančevinom, i konjugiranom masnom kiselinom koja pomaže u smanjivanju masnog tkiva. Istraživanje je također pokazalo da konzumiranje zasićenih masnoća ne povećava rizik od srčanih bolesti.

5. Punomasne namirnice
Kad proizvođači uklone masnoće iz proizvoda moraju te masnoće zamijeniti nečim drugim kako bi sačuvali okus hrane, a to su obično razne kemikalije te šećer i sol. Zato je zdravije jesti punomasne namirnice koje sadrže svoje prirodne masnoće.

6. Jednostavni ugljikohidrati
Postoji razlika između prerađenih i jednostavnih ugljikohidrata, a samo zato što se brzo probavljaju ne znači da ne mogu biti hranjivi. Na primjer, voće i med su izvori prirodnih, jednostavnih ugljikohidrata, a uz to sadrže i vrijedne vitamine i antioksidanse te organizam opskrbljuju energijom.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju