Mačkama je mijaukanje jedan od načina komunikacije i dok god mijauču umjereno, sve je u redu. No što kada vaša krznena prijateljica ne prestaje mijaukati? Doznajte što mijaukanjem mace žele poručiti i kako se odnositi prema ljubimicama ako mijaukanje postane konstantno

1. Traži pažnju. Vaša maca mijaukanjem vam možda poručuje da joj je dosadno, da se želi igrati ili da samo želi malo vaše ljubavi. Nemojte odmah skočiti kako biste joj udovoljili. Pričekajte da se mijaukanje smiri i zatim joj se posvetite. Na taj način nagradit ćete mačkinu mirnoću te ignorirati konstantno mijaukanje što će maca shvatiti kao znak da će joj biti bolje ako mijauče manje. Ovaj proces možda će trajati malo duže, a rezultate biste mogli vidjeti nakon dva tjedna vaše svakodnevne upornosti i dosljednosti.

Promjene u kućanstvu, poput nove životinje ili novog komada namještaja, mogu uznemiriti mačku te će neprestanim mijaukanjem poručiti da joj se promjene ne sviđaju

2. Gladna je. Mijaukanje obično počne kako se bliži vrijeme obroku, a mnoge mace mijauču čim ugledaju vlasnika u kuhinji jer tu prostoriju povezuju s hranom. Neka vaša maca uvijek u posudici ima nešto za grickati, poput suhe hrane, te pazite da uvijek ima svježe vode.

3. Osjeća stres. Promjene u kućanstvu, poput nove životinje ili novog komada namještaja, mogu uznemiriti mačku te će neprestanim mijaukanjem poručiti da joj se promjene ne sviđaju. Olakšajte maci privikavanje na novo pružajući joj više pažnje nego inače. Tako ćete joj dati do znanja da će sve biti u redu.

4. Pozdravlja vas. Mačke tu i tamo vole pozdraviti vlasnika kad dođe kući. Ako je pri tome ignorirate nastavit će mijaukati sve dok joj ne odgovorite. Primijetite li da je macino mijaukanje kad dođete kući sve učestalije možda je riječ o nekom drugom problemu pa je najbolje obratiti se veterinaru.

5. Bolesna je.
Mijaukanjem mačka može izražavati i bol uslijed bolesti ili ozljede. Primijetite li i druge promjene u ponašanju, poput neuobičajene mirnoće, potražite pomoć veterinara.

6. Zbunjuje je starost. Starije mačke mogu više mijaukati jer ih starost zbunjuje i frustrira. Dakle, ako je vaša prijateljica u godinama mijauk može biti prilagođavanje na starenje, ali ako mijauče učestalo odvedite je veterinaru.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju