Osjećaj krivnje nas može ''pojesti'' i ponekad je teško izaći iz tog kruga samookrivljavanja. No, važno je znati kako postoje stvari zbog koji se ne bi trebali osjećati krivima niti bi se trebali zbog njih nikome ispričavati

Zaposlene majke puno rade, stoga je sasvim prirodno da osjećaju i puno krivnje oko puno stvari. Na poslu, kod kuće i u društvu. Puno se toga zapravo očekuje i zahtijeva od zaposlenih majki. Ponekad se taj pritisak jednostavno gomila i stvara tu potrebu da kažemo ''žao mi je''.

Potreba za ispričavanjem ne znači naravno da ste nešto napravili krivo. Ali riječi su važne. Mnogi od nas, na primjer, koriste riječi zbog kojih možemo zvučati manje pouzdano ili sposobno-čak i ako se tako i ne osjećamo.

Stoga vam donosimo 6 stvari zbog kojih se zaposlene majke ne bi trebali nikada ispričavati:

'Ne morate se osjećati krivom ako imate svoje privatne obveze zbog kojih ne možete ostati prekovremeno i dovršiti posao'

1. Odlazite kući na kraju radnog dana
''Kraj'' dana se i zove s razlogom. Odlazite kući jer je jednostavno došao kraj radnog dana. Ako se zbog toga niste ispričavali prije nego što što imali djecu, onda pogotovo nemate razloga da se sada počnete ispričavati što idete kući. Ne morate se osjećati krivom ako imate svoje privatne obveze zbog kojih ne možete ostati prekovremeno i dovršiti poslovne obveze ili pak ostati na neformalnom duženju.

2. Tražite promaknuće
Bez obzira na to hoće li vaše promaknuće biti prihvaćeno ili ne, ne morate se ispričavati što imate ambiciju i želju za napredovanjem. Ako ništa drugo, vaš šef bi se trebao vama zahvaljivati što ste pokazali inicijativu I sposobnost za višom odgovornosti. Pitajte se samo ovo: bi li se muškarac ispričavao jer želi bolji i važniji posao?

'Ako želite pregovarati oko fleksibilnost na poslu, ponašajte se kao da pregovarate oko bilo koje druge stvari na poslu. '

3. Tražite fleksibilnije radno vrijeme
Ako nešto želite, pitajte za to. Ako želite pregovarati oko fleksibilnost na poslu, ponašajte se kao kad pregovarate oko bilo koje druge stvari na poslu. Za neke ljude je to njihova plaća ili titula. Za druge je mjesto gdje žele raditi i njihovi radni sati.

Ne morate se ispričavati jer to želite ili trebate. Ako ovo ne razumijete, ovo je končano dobro vrijeme reći ''žao im je'', odnosno, ''žao im je što ne cijenite što mogu biti produktivna u više flekibilnoj radnoj okolini''.

4. Volite svoje posao
Mnogi do nas rade iz financijskih razloga. Ali to ne znači da ujedno i ne možemo voljeti svoj posao. Ako volimo svoj posao i trošimo određeno vrijeme i energiju na svoje karijere, možemo se osjećati krivima jer smo ''previše'' zainteresirane za svoj posao. Ako se tako osjećate, to je jednostavno tako. Prihvatite. Jedino, nema potrebe da se ispričavate zbog toga!

5. Ne možete stići na svaku nogometnu utakmicu, predstavu ili večeru
Ako ne radite od kuće, postoje šanse da nećete stići na svaku predstavu, utakmicu ili doma kako bi na vrijeme uspavali dijete. Ali ne morate se zbog stoga ispričavati. Ako to odaberete, to je u redu, ali zapamtite ako se ispričate zbog toga djeca i suprug imaju određena očekivanja od vas koja možda nisu realna ili održiva.

6. Reći šefu da ste trudni
Nadamo se da ovo ne moramo puno objašnjavati. Možda se možete osjećati krivima zbog toga što se sada posao mora raspodijeliti na vaše kolege, ail ovo je posebno vrijeme u vašem životu i pogrešno je da vi i vaši kolege mislite da se zbog toga morate ispričavati. Bez obzira kako se osjećate, pokušajte si objasniti taj osjećaj krivnje koji vas tjera da se ispričavate.

 

 

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju