Svima nam je dobro poznato da su ultraljubičasta zračenja najjača u periodu od 11 do 17 sati i da bi u to vrijeme trebali izbjegavati direktno izlaganje suncu. Znamo i da bi se trebali mazati s kremom s odgovarajućim zaštitnim faktorom, ali unatoč tome i dalje radimo ove greške


1. Ne nanosimo dovoljno kreme za sunčanje

Da bi adekvatno zaštitili tijelo od negativnih utjecaja UV zračenja potrebno je dobro namazati svaki komadić kože lica i tijela. U prosjeku će vam za jedno mazanje biti potrebno oko 40 ml proizvoda, što je volumen čašice za ispijanje žestokih alkoholnih pića poput rakije.

2. Zaboravljamo nanijeti novi sloj sredstva za sunčanje
Jedno mazanje kremom za sunčanje nije dovoljno dobra zaštita od UV zračenja. Novi sloj treba nanijeti nakon svakog kupanja u moru, rijeci ili jezeru, odnosno nakon tuširanja. Čak i ako ne ulazite u vodu, izlaganje suncu tjera vas na pojačano znojenje koje smanjuje učinkovitost prvog sloja, pa je poželjno nanijeti novi sloj otprilike svaka dva do tri sata.

Izlaganje suncu potiče znojenje koje umanjuje učinkovitost sredstva za sunčanje. Zato je poželjno nanositi novi sloj zaštitnog sredstva svakih dva do tri sata.

3. Kupujemo sredstvo s pogrešnim SPF faktorom
Zaštitni faktor (SPF) pruža zaštitu od UVB zraka koje izazivaju crvenilo kože. Sredstva za sunčanje sa zaštitnim faktorom 15 apsorbira oko 93 posto UVB zraka, onaj s SPF 30 oko 97 posto tih zraka, dok krema sa zaštitnim faktorom 50 oko 98 posto UVB zraka. Osobe s osjetljivom kožom trebale bi birati proizvode s višim faktorom, ali i dalje izbjegavati direktno izlaganje sunčevoj svjetlosti.

4. Loše koristimo sredstva s raspršivačem

Sredstva za sunčanje u spreju se lakše nanose i imaju nježniji miris. Njihova loša strana je što raspršivanjem čestica ne pokrivamo svu površinu kože, već je učinak polovičan. Da bi to izbjegli, držite raspršivač nad pojedinim dijelom tijela oko pet sekundi, a nakon toga sredstvo aplicirano na kožu 'razmažite' dlanom.

5. Zaboravimo se namazati sredstvom za sunčanje
Kožu treba namazati odgovarajućim sredstvom za sunčanje čak i kada vrijeme ne provodite na obali. Zaštita vam je potrebna i tijekom obične šetnje gradom, odnosno kada suncu izlažete golu kožu ruku, nogu i lica. Stručnjaci preporučuju sredstvo s minimalnim zaštitnim faktorom 30 bez obzira na tip kože.

6. Ne nanosimo sredstvo za sunčanje ispod odjeće
Vjerovali ili ne, no bijela majica ima tek zaštitni faktor 3, a taj broj 'pada' ako je komad odjeće mokar. Zato je poželjno nanijeti sredstvo za sunčanje na cijelo tijelo, čak i dijelove koje inače prekrivamo odjećom.

7. Zaboravljamo na kapke, uši i tjeme

Čak i kad apliciramo sredstvo za sunčanje na lice, većina nas zaboravlja namazati osjetljivu kožu ušiju i kapaka. Povrh svega, svjesno ignoriramo područje tjemena koje također treba zaštititi od jakog sunca. Ako ne želite 'mastiti' kosu jakim kremama, koristite laganije varijante sredstva za sunčanje u raspršivaču koji se brzo suše.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju