Unatoč prolivenom znoju i strogom režimu prehrane održavanom tjednima prije skidanja u kupaći kostim brojne muči nepoželjna situacija napuhnutog trbuha. Rješenje za izbjegavanje nadutosti krije se u nekoliko ekspresnih rješenja koja će poput iglice probiti 'balon' i izravnati trbuh

1. Kupka od gorke soli
Gorka sol svoju najpopularniju primjenu ima kao sastojak slanih kupki. Dvije šalice oko 400 grama gorke soli u kadi punoj tople vode djeluje opuštajuće, a ova kupka potiče i pojačano znojenje, što je dobar način za rješavanje viška tekučine, toksina i celulita iz tijela.

2. Smanjene porcije povrća
Poznato je kako slana hrana i gazirana pića uzrokuju nadutost, no i među zdravim namirnicama kriju se uzročnici napuhnutog trbuha. Brokula, cvjetača i kelj zbog obilja vlakna napuhuju, što naravno ne znači da ih se u cijelosti treba odreći nego samo smanjiti porciju na tanjuru.

3. Omlet od bjelanjaka

Prije odlaska na plažu pojedite omlet od bjelanjaka koji djeluju kao diuretik. Uz to, dobit ćete potrebnu dozu bjelančevina koja će vas zasititi za cjelodnevni boravak na plaži.

Voće konzumiranio kao desert nakon glavnog obroka nepoželjno je jer se teško razgrađuje u probavnom sistemu i stvara nadutost



4. Izbjegavanje gaziranih pića
Izbjegavajte sve što sadrži ugljikov dioksid, poput gaziranih pića, jer je on glavni krivac za pojačane plinove. Osvježenje možete pronaći u puno zdravijim pićima poput ledenog čaja ili vitaminske vode.

5. Sporije gutanje hrane i pića

Brzo konzumiranje hrane i pića uzrokuje unošenje pretjerane količine zraka i nadutost, kako bi je spriječili obrok jedite u mirnom okruženju te se pridržavajte malih zalogaja i sporog žvakanja hrane. Nakon obroka preporuča se barem pet minuta provesti u kretanju koje će potaknuti razgradnju hrane.

6. Izbjegavanje voća za desert

Voće umjesto kriške čokoladne torte, definitivno je zdraviji odabir za tijelo, no efekt koji voće nakon glavnog obroka izaziva nije nimalo poželjan. Naime voće munjevito brzo prolazi kroz probavni sustav zbog sastojaka vode i jednostavnih šećera, pa ukoliko ga pojedete nakon neke teže hrane bit će potrebni sati da se razgradi. Voće ostaje zaglavljeno u probavi, te nakon nekog vremena započinje i proces fermentacije koji vodi do nadutosti.

Voće konzumirajte na prazan želudac ili kao prvi dnevni obrok čim se probudite, kako bi brzo prošlo kroz probavu i dalo vam maksimalnu količinu vitamina.

7. Žitarice omekšane u vodi
Žitarice poput kvinoje, sjemenke lana i orašasti plodovi izvor su proteina, vlakana i mnoštva vitamina. No nepravilna priprema ovih zdravih bombica može dovesti do neugodne nadutosti, naime tijelo ih teško probavlja zbog fitinske kiseline kojom su obloženi a koja blokira rad enzima važnih za razgradnju hrane.

Rješenje kojim ćete zdrave namirnica prilagoditi probavi je 'potapanje' preko noći u vodi s malo limunovog soka ili jabučnog octa. 'Potapanjem' se uklanja fitinska kiselina, pa enzimi postaju pristupačniji, a u tijelo se otpušta više nutrijenata te hrana postaje  probavljiva.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju