Na pretjeranu konzumaciju hrane utječu različiti faktori – osobe koje vas okružuju, mjesto na kojem se nalazite i vrsta hrane koju jedete. Ako niste tip osoba koja broji svaki komadić hrane što prelazi preko vaših usta, vjerojatno ste već bili 'prevareni' s jednim od ovih iznenađujućih mamaca kalorija

1. Žitne pahuljice su vam premalene
Pojest ćete više kalorija ako vam je posuda za doručak ispunjena manjim žitnim pahuljicama! Istraživači sa sveučilišta Penn State uzeli su prosječnu žitnu pahuljicu i razlomili je na nekoliko manjih dijelova.
Potom su zamolili uzorak sastavljen od punoljetnih osoba da jede određenu veličinu žitnih pahuljica svakog jutra i tijekom četiri tjedna.

Istraživanje je pokazalo da su ispitanici jeli veće količine žitarica što su pahuljice bile manje bez obzira na veličinu posude. Naizgled beznačajna promjena bitno je utjecala na unos kalorija u organizam.

2. Okruženi ste ljudima koji vole jesti
Studija objavljena u magazinu 'Apetit' pokazala je da ljudi koji jedu u našoj neposrednoj blizini značajno utječu na izbor hrane koju sami biramo. U studiji su odabrani ljudi promatrali atraktivnu glumicu kako sa švedskog stola uzima salatu i tjesteninu, a nakon nje su se i sami mogli poslužiti.

Potom je ista glumica odjenula 'debelo odijelo' s kojim je ponovo birala hranu sa stola. Studija je pokazala da će isti ispitanici uzeti više salate i manje tjestenine nakon posluživanja mršave glumice, dok ih je glumica u odijelu inspirirala da se posluže s više kaloričnije hrane.

3. Često jedete u restoranima
Ako planirate jesti u restoranu, pojest ćete u prosjeku 200 kalorija više nego što bi to učinili kod kuće. Istraživanje objavljeno u magazinu Public Health Nutrition potvrdilo je ovu činjenicu neovisno o izboru restorana.

Ljudi su bili skloniji pojesti više hrane bez obzira je li u pitanju bio restoran brze prehrane, ili onaj s vrhunskom poslugom. Istraživači za to krive porcije pa upozoravaju da bi 'prosječni' obrok trebao biti sastavljen od proteina veličine špila karata, te priloga veličine prepolovljene teniske loptice.

Brzo žvakanje, uzimanje hrane i pića bez razmišljanja o porcijama, te okruženost ljudima koji vole jesti samo su neki od razloga zbog kojih jedemo više hrane nego što bismo trebali.

4. Vježbate 'pod prisilom'
Bit ćete umorniji i nesretniji ako vježbanje doživljavate kao obavezu. Do takvog su rezultata došli istraživači koji su ovu tezu potvrdili na dvije skupine ispitanika. Jednoj su grupi rekli da moraju otpješačiti 1,6 kilometara kao dio novog vježbačkog režima, a drugoj da istu udaljenost trebaju prijeći uživajući u slušanju glazbe.

Nakon prijeđene kilometraže 'vježbači' su bili umorniji i nesretniji , pa su posezali za više šećernih zalogajčića. Stručnjaci savjetuju da se fokusirate na zabavan dio fizičke aktivnosti, pa nećete tražiti opravdanja u konzumaciji slatke i masne hrane.

5. Ne pazite koliko si točite vina

Klasična čaša vina ima 1,5 decilitra tekućine i otprilike 120 kalorija. Ako ne pazite koliko si vina točite u čašu, vjerojatno ćete natočiti više i unijeti veći broj kalorija u organizam. To je potvrdila i studija znanstvenika sa sveučilišta Cornell u američkoj saveznoj državi Iowi.

Ljudi koji su se držali 'reda' i točili su vino samo do pola čaše unijeli su 20 posto manje kalorija, od onih koji nisu imali pravilo vezano uz točenje alkohola u čašu.

6. Jedete više različite hrane odjednom

Ako je pred vama švedski stol s mnogo izbora, veća je šansa da ćete pojesti više nego što biste trebali. 'Kada jedete samo jednu vrstu hrane, užitak uzrokovan njenim okusom, izgledom i mirisom nakon nekog vremena počinje opadati,' tvrdi američka nutricionistica Katherine Tallmadge.

Ista tvrdi da konzumacija više različite hrane odjednom ima suprotan učinak na osjetila, pa jedemo do iznemoglosti. Stručnjakinja savjetuje da u slučaju proslava i banketa odaberemo samo jedan 'slatki grijeh' i da se njega držimo, a da rupu popunimo zdravim izborima poput svježeg povrća.

7. Jedete prebrzo

Brzo žvakanje i gutanje hrane loše je za vašu liniju. Studija sa fakulteta u Rhode Islandu iz 2011. dokazala je da ljudi s većim indeksom tjelesne mase jedu brže od onih s nižim tjelesnim indeksom. Pitate se o kojoj brzini govorimo?

Brzi žvakači pojeli su 33 posto više hrane u minuti od osoba koje su sporo žvakali, točnije 85 grama hrane u odnosu na 55 grama. Sanjate o tome da naučite sporo žvakati, ali se jednostavno nekad ne možete kontrolirati? Stručnjaci savjetuju da brojite zalogaje. Svaki zalogaj prožvačite 20 do 30 puta prije gutanja i s vremenom će vam ovaj stil prijeći u naviku.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju