Uneravnoteženost hormona u organizmu čest je problem za žene, ali i muškarce diljem svijeta. Višak ili manjak pojedinih hormona nekad je pitanje genetskih bolesti i poremećaja, a ponekad sami doprinosimo toj zdravstvenoj boljki svojim navikama. Evo na što bismo trebali pripaziti u svakodnevnom životu


1. Jedemo hranu iz konzerve i pijemo iz plastike

Znanstvenici su pronašli poveznicu između hormonalne neuravnoteženosti i česte konzumacije hrane i pića iz konzerve i plastike. Iako službeni zakoni ne pronalaze ništa štetno u upotrebi takvih vrsta hrane i pića, pojedini stručnjaci savjetuju ograničeni unos namirnica s kemijskom tvari bisfenol-A, koja se može naći u industrijski konzerviranoj hrani i napicima pohranjenima u plastici.

2. Izbjegavamo dobre masnoće

Izbacivanje dobrih masnoća iz prehrane – poput omega 3 masnih kiselina, mogu povećati upale u tijelu što može rezultirati s transformacijom hormona testosterona u estrogen, koje će naškoditi ravnoteži hormona u tijelu. Umjesto toga, nutricionisti savjetuju prehranu s umjerenim količinima dobrih masti koje se mogu naći u plavoj ribi, avokadu i orašastim plodovima.

Ženska družanje su odlična za zdravlje jer povećavaju razine hormona oksitocina u organizmu, koji smanjuje stres, jača srce i produljuje život.

3. Pretjerujemo u teretani
Umjereno vježbanje povećava razine serotonina – hormona sreće u organizmu. No ako previše vremena povećujemo vježbanju i teretani, postići ćemo suprotan učinak, odnosno potaknuti lučenje kortizola, odnosno hormona stresa.

4. Pijemo neorgansko mlijeko i crveno meso
'Prilikom industrijske masovne proizvodnje mlijeka i mesa, proizvodima se injektiraju hormoni koji mogu naštetiti ravnoteži hormona u tijelu osobe koja često jede i pije takve namrinice,' kaže američka stručnjakinja za žensko zdravlje, dr. Jen Landa. Umjesto toga, ista savjetuje konzumaciju organske hrane koja je proizvedena s minimalno aditiva.

5. Koristimo kozmetiku s parabenima
Neka preparativna kozmetika poput šampona, gelova za tuširanje, losiona i krema sadrži kemijske tvari – parabene, koji mogu narušiti ravnotežu hormona u tijelu.

Također, stručnjaci upozoravaju i da ograničemo upotrebu antibakterijskih sapuna za pranje ruku, jer oni mogu poremetiti ravnotežu dobrih i loših bakterija te tako izvati neočekivane upalne procese i poremetiti razinu hormona.

6. Nedostaju nam neki minerali
Štitnjača je žlijezda koja upravlja radom hormona u tijelu. Kada vam nedostaje minerala cinka, selena i bakra, te vitamina D, poremećuje se rad štitnjače što se manifestira kroz zadržavanje vode u tijelu, lagani dobitak na kilaži i kroz gubitak kose. Prevenirajte ovaj scenarij tako što ćete pripaziti na unos minerala i vitamina kroz hranu i/ili suplemente.

7. Premalo vremena provodimo s prijateljicama
Sresna i brza svakodnevnica sprečava nas da se družimo s najdražima u onoj mjeri kojoj bismo željeli. 'Žensko družanje povećava razine oksitocina u organizmu, koji smanjuje stres, jača srce i produljuje život,' ističe američka ginekologinja Sara Gottfried.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju