Šminkom želimo sakriti sitne nedostatke lica, kao što je prekrivanje akni, sitnih bora i pjega, ili naglašavanje svojih prednosti – poput dugačkih trepavica, putenih usana ili izraženih jagodica. No, katkad pretjeramo u želji da se uljepšamo pa make-upom izazivamo sasvim suprotan učinak. Ove poteze bi definitivno trebali izbjegavati u kozmetičkoj rutini


1. Teška podloga

Nanošenje više slojeva podloge u kombinaciji s tekućim puderom kako bi sakrili nesavršenosti lica potez je koji zrela koža ne podnosi. Umjesto prekrivanja sitnih linija koje otkrivaju godine, teška će podloga sve te nesavršenosti dodatno 'podcrtati' i naglasiti. Da bi izbrisali koju godinu s lica upotrebljavajte prozračne podloge s reflektirajućim česticama koje će vizualno osvježiti vaš ten.

2. Debeo sloj korektora

Isto vrijedi i za nanošenje korektora. Koža lica na ovom je predjelu iznimno tanka, pa će svako pretjerivanje s proizvodima naglasiti tamne kolute ispod očiju, bore i druge nesavršenosti. Birajte nježne i kvalitetne korektore kojima ćete s nekoliko kapi ujednačiti ten.

Izbjegavajte korištenje tamnih nijansi u dekorativnoj kozmetici, višeslojnu podlogu i nanošenje maskare na donje trepavice jer ovi potezi postaruju vaše lice.

3. Pretjerivanje sa sjenilom za oči
Sedefasto sjenilo za oči može svakodnevnu šminku transformirati u glamurozan izgled sa samo nekoliko poteza četkice. No ovaj tip sjenila nemojte nanositi na vanjski rub kapka jer će naglasiti sitne bore u kutovima očiju. Umjesto toga, sedefastim sjenilom naglasite unutarnje kutove očiju, na taj način 'otvorite' pogled i pomladite se za koju godinu.

4. Pretjerivanje s maskarom i olovkom za oči
Lijepo nanesena maskara na trepavicama će naglasiti oči i uljepšati cijelo lice. Ipak, izbjegavajte nanošenje maskare na donji dio trepavica, jer će ovaj potez usmjeriti pozornost na bore ispod očiju, te pojačati podočnjake. Na donjem dijelu kapka izbjegavajte i nanošenje olovke za očiju iz istih razloga.

5. Rumenilo na jagodicama

Aplikacija rumenila direktno na jagodice usmjerit će pažnju na kožu koja je polako počela gubiti elastičnost. Umjesto toga se nasmiješite i odgovarajućom četkom pređite po istaknutom dijelu obraza. Nemojte zaboraviti ni izabrati dobro rumenilo – svjetlija puta voli nježne ružičaste nijanse i boju breskve, a maslinasta put nešto jače boje.

6. Neoprezno nanošenje ruža
Nanesete li ruž za usne bez da ste iste prethodno obrubili olovkom stavljate se u opasnost da vam se boja razmaže, i da tako naglasite sitne borice u kutovima. Ako želite vizualno povećati usne birajte olovku za oči nekoliko nijansi svjetliju od ruža, dok će tamnija nijansa smanjiti usne.

7. 'Žbukanje' puderom u prahu
Puder u prahu valja nanositi s oprezom, i to samo kako bi se smanjio sjaj na licu. Drugim riječima, koristite ga samo na T zoni koja podrazumijeva čelo, liniju nosa i brade, a izbjegavajte 'žbukanje' cijelog lica odnosno debeo sloj praha na površini cijelog lica.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju