Često se trendove o zdravoj prehrani uspoređuje s prevrtljivom modnom scenom, naime iz godine u godinu mijenjaju se liste zdrave i nezdrave hrane. Ipak poput vječnih komada u ormaru koji se ostavljaju u nasljeđe tako i namirnice nama ostavljene od prijašnjih generacija imaju status najboljih. Donosimo popis 7 namirnica, krivo optuženih za narušavanje zdravlja, koje se svakako moraju naći na vašem stolu

1. Maslac

Do druge polovice prošloga stoljeća u prehrani je maslac zauzimao važno mjesto, nakon čega su krenuli podaci o njegovom štetnom djelovanju na zdravlje. Na scenu je tada stupio margarin čiji su sastojak, trans masne kiseline, liječnici veličali kao spasonosne u borbi protiv kolesterola.

Zasićene masnoće iz maslaca podižu razinu dobrog kolesterola i snižavaju razinu triglicerida, masnih naslaga u krvi.

Danas kada je svijest o industrijski prerađenim proizvodima porasla kao i saznanja o njihovoj štetnosti, margarin je postao stvar prošlosti. Naime zasićene masnoće iz maslaca podižu razinu dobrog kolesterola i snižavaju razinu triglicerida, masnih naslaga u krvi.

2. Pivo

Pivo je u potpunosti prirodan i biološki uravnotežen proizvod, pa se s pravom smatra tekućom hranom. Energetska vrijednost jedne litre standardnog piva odgovara energetskoj vrijednosti jedne litre punomasnog mlijeka.

Glavni sastojak piva, hmelj, obiluje antioksidansima odgovornima, kako su pokazala brojna istraživanja, održavanje mišićne mase i ubrzavanje metabolizma. No pravilo je u konzumiranju piva kao i kod drugih alkoholnih pića – ne pretjerivati.

3. Krumpir

Najskromnije povrće svoju slavu za stolom izgubilo je onog trenutka kada je zapisan kao najveći krivac debljanju. U velikoj optužnici nažalost nije naznačeno kako je krupmir nevin, a načini njegove pripreme jedini krivci nakupljanja kilograma.

Energetska vrijednost jedne litre standardnog piva odgovara energetskoj vrijednosti jedne litre punomasnog mlijeka

Naime sve dok ga ne miješamo s uljem, margarinom i vrhnjem, krupmir je zdrav što potvrđuju sastav minerala i vitamina kojima obiluje. Sve dok ga pripremate kuhanog on je zdrav, vlakna održavaju osjećaj sitosti i osiguravaju dobru probavu.

4. Jaja


Dugo su jaja bila omražena jer se vjerovalo kako podižu razinu kolestzreola i ugrožavaju srce, no posljednjih godina istraživanja su jaje vratila na pijedestal zdrave namirnice.

Naime jaja su jedan od najboljih izvora nutrijenata - kolina, sadrže antioksidanse lutein i zeaksantin, sadrže ugljikohidrate koji pordužuju osjećaj sitosti te sadrže aminokiseline zbog kojih tijelo lakše asporbira proteine. Stoga se držite one stare: Svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje!

5. Svinjska mast

Svinjska mast nepravedno je bila zanemarena godinama, reputaciju su joj umanjile tvrdnje kako njezin sastav uništava ljudsko zdravlje. No najnovija istraživanja masti laskaju i smatraju je u nekim segmentima zdravom za tijelo.

Svinjska mast po svom sastavu je 40 posto zasićena masnoća, a većinu mononezasićenih masti u svinjskoj masti čini oleinska kiselina koja pomaže radu srca i koja je povezana s manjim nivoom lošeg kolesterola. Razlog zbog kojeg je mast važno vratiti u kuhinju je podatak o visokoj točki vrelišta, naime mast svoju strukturu ne mijenja ni prilikom zagrijavanja iznad 250 stupnjeva Celzija.

Svinjska mast nepravedno je bila zanemarena godinama, reputaciju su joj umanjile tvrdnje kako njezin sastav uništava ljudsko zdravlje.

6. Mliječni proizvodi

Mlijeko, jogurt i sir često se nalaze na listama loših namirnica zbog konfliktnih poruka o štetnosti nekih tvari koje se nalaze u njima. Uz brojne korisne tvari, vitamine i minerale, mliječni proizvodi sadrže i ‘nepoželjne’ zasićene masti, ali to ne znači da ih moramo izbaciti iz prehrane nego jednostavno moramo kontrolirati količinu unosa tih namirnica. Šalica toplog mlijeka prije spavanja ili nekoliko kriški sira za doručak neće nam štetiti.

7. Maslac od kikirikija

Mnogi ga izbjegavaju zato što je kaloričan, ali zaboravljaju da je kikiriki bogat proteinima, vlaknima, vitaminom B6 i magnezijem zbog čega je itekako poželjan na našem jelovniku.

Istraživanja su pokazala da maslac od kikirikija može pomoći kod mršavljenja ako se koristi kao zamjena za manje zdrave protein. Kao i kod ostalih ‘loših’ namirnica s ovog popisa – treba ga konzumirati umjereno jer onda nije štetan nego blagotvoran.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju