Ako nikada niste imali ozbiljnijih problema sa stopalima, ona vam vjerojatno nisu niti na kraju pameti. Međutim, mogu itekako utjecati na cjelokupno stanje organizma pa bi se o njihovu zdravlju trebali češće i bolje brinuti. Svakako izbjegavajte loše navike koje donosimo u nastavku

1. PREUSKE ČARAPE I NAJLONKE
Nemojte nositi preuske čarape ili najlonke jer lako može doći do prekida cirkualcije. Ako svaki dan sjedite osam ili više sati, mičite prstima i zglobovima ispod stola i nemojte sjediti prekriženih nogu.

2. GRUBO RAŠPANJE

Ako imate problema s bolnim potkoljenicama i natečenim stopalima, isprobajte kupku od morske soli.

Nitko ne voli grube i ispucale pete, no prečesto rašpanje i skidanje tvrde kože u kućnoj radinosti, može im učiniti više štete nego koristi. Slilčno kao i kod brijanja, koža će biti još tvrđa i lakše će pucati, a zbog prečeste "njege" riskirate i infekcije.

3. PREUSKA OBUĆA
Izbjegavajte jako usku obuću od sintetičkih materijala. Pretjerano znojenje nogu može potaknuti nastanak neugodnih gljivica. Stopala jednostavno moraju disati.

4. DIRANJE KURJIH OČIJU
Kurje oko na stopalu može biti jako neugodno, bolno te u nekim slučajevima oteževat će svakodnevne aktivnosti. No, nikada ih ne pokušavajte odstraniti sami. Rizik od infekcije je prevelik. Za pomoć se obratite stručnjacima.

5. ZANEMARIVANJE BOLNIH STOPALA

Prečesto skidanje tvrde kože u kućnoj radinosti, stopalima može učinit više štete nego koristi.

Ako imate problema s bolnim potkoljenicama i natečenim stopalima, više odmarajte, a možete isprobati i kupku od morske soli. U 2 – 3 litre tople vode dodajte šaku morske soli, žlicu sode bikarbone i žlicu metvice. Stopla namačite 15 minuta i na kraju ih istrljajte ručnikom.

6. JAPANKE SVAKI DAN
Japanke su i zamišljene za vrijeme odmora jer nas usporavaju, u njima smo nespretni, stopala nisu zaštićena od bakterija, a nošenje japanki svaki dan loše utječe i na držanje. Stopala previše "rade" jer moraju zadržati obuću na nogama, a to dugoročno može utjecati i na držanje.

7. ZNAKOVI UPOZORENJA
Povremeni problemi sa stopalima mogu upućivati na početna stanja nekih puno većih zdravstveni problema. Na primjer, česti grčevi u nogama mogu biti znak nedostatka određenih vitamina, a hladne noge mogu upućivati na probleme sa štitnjačom.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju