Mrlje na koži, preuranjena pojava bora i gubitak elasticiteta najbolji su pokazatelji da licu ne posvećujemo dovoljno njege. Na izgled će podjednako loše utjecati pretjerano korištenje kemijskih preparata, kao i zapostavljanje tog dijela tijela. Otkrijte koje greške najčešće radimo u svakodnevnoj kozmetičkoj rutini


1. Stiskanje prištića

Mnoge osobe zaboravljaju da nisu dermatolozi i da bi stiskanje prištića i čupanje uraslih dlaka na licu trebalo prepustiti profesionalcima. Ovakvo ponašanje, naime, može imati trajne posljedice na izgled.

"Što više dodirujemo i pritišćemo oštećenja na koži, tim više povećavamo mogućnost od infekcije. To može rezultirati ožiljcima ili promjenom boje na koži, što može potrajati nekoliko mjeseci ili čak zauvijek", kaže dermatologinja Rachel Nazarian.

2. Pretjerani piling i pranje kože
Kozmetički pripravci za piling kože sadrže neke vrste kiselina i s razlogom dolaze s uputama za korištenje. Te biste preparate trebali koristiti jednom tjedno. Lijepu kožu između dva pilinga održavajte beauty rutinom koja uključuje pravilno čišćenje kože ujutro i prije spavanja te odgovarajuću hidratizaciju uz pomoć krema i tonika.

"Većina ljudi koristi jake sapune za pranje koji uklanjaju prirodna ulja s kože, narušavaju prirodnu pH-ravnotežu, uzrokuju isušivanje te izlažu kožu infekcijama i borama", upozorava liječnica Nazarian iz Schweiger Dermatology Groupa.

Kad stavljate kremu oko očiju uvijek koristite 'najslabiji' ili četvrti po redu prst ruke, kao i nježne kružne pokrete kako bi izbjegli pretjerano trljanje i navlačenje kože

3. Korištenje istih proizvoda tijekom godine
Izmjena godišnjih doba utječe na kožu lica pa bi tijekom zime naglasak trebao biti na proizvodima koji hidratiziraju kožu. U proljeće biste se trebali okrenuti čišćenju i obnovi kože, u ljeto se valja zaštiti od pretjeranog izlaganja sunčevim zrakama, a ujesen obnoviti epidermu od soli, vjetra i sunca. Svako godišnje doba zahtijeva proizvode specijalizirane za obavljanje osnovnih funkcija njege.

4. Navlačenje kože
Natezanje kapaka prilikom nanošenja šminke, agresivno trljanje kože da bi ju skinuli s lica, ali i stavljanje kontaktnih leća u oči, radnje su koje utječu na smanjenje proizvodnje kolagena i elasticiteta kože lice.

"Kad stavljate kremu oko očiju, uvijek koristite 'najslabiji' ili četvrti po redu prst ruke, kao i nježne kružne pokrete kako biste izbjegli pretjerano trljanje i navlačenje kože", savjetuje slavna estetičarka Renee Rouleau.

5. Sunčanje bez zaštite
Izlaganje kože jakom suncu najgora je stvar koju možete napraviti svojoj koži. "Svako tamnjenje kože smatra se njegovim oštećenjem", upozorava dermatologinja Nazarian, te dodaje: "Ponovljeno izlaganje UV zračenju može dovesti do mutacije stanica kože i do obolijevanja od karcinoma melanoma. No ako to nije dovoljno loše, kronično zračenje i sunčanje također izaziva znakove prijevremenog starenja poput bora i mrlja na koži."

6. Zapuštanje kože
Pretjerana upotreba kozmetičkih sredstava jednako je pogubna na izgled kože lica kao i zanemarivanje ovog dijela tijela. Nije dovoljno samo se umiti ujutro.
"Koža traži svakodnevnu hidratizaciju, zaštitu od sunca, kao i redovite preglede kod dermatologa. Većina tumora kože može se u potpunosti izliječiti ako se 'uhvate' na vrijeme", upozorava dr. Nazarian.

7. Pušenje
Ako nemate dovoljno inicijative za prestanak pušenja i usvajanje zdravijih navika, uzmite u obzir da vas svaka popušena cigareta postaruje, odnosno izaziva stvaranje bora i drugih oštećenja na koži lica. Prestanite pušiti još danas!
 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju