Količina nutrijenata koju uzimamo iz hrane uvelike ovisi o načinu kako određene namirnice pripremamo i s čim ih kombiniramo. Naime brojne pogrešnim načinom termičke obrade u potpunosti gube svoja zdrava svojstva, izdvojili smo namirnice iz svakodnevne prehrane koje će tek pravim načinom korištenja opravdati svoj status najzdravijih

Krumpir
Postoji više vrsta krumpira, kod nas su bijeli i crveni najzastupljeniji u prehrani, a način njihova korištenja uvelike ovisi o količini nutrijenata koji nakon termičke obrade ostaju sačuvani. Bijeli krumpir nije pogodan za pečenje ili pripremu pirea, dok crvene sorte tijekom tih načina pripreme uspijevaju sačuvati zdrava svojstva pa uspješno djeluju na snižavanje krvnog tlaka i sadrže više polifenola kojima djeluju na razine šećera u krvi.

Mrkva
Istraživanja su pokazala kako mrkva nasjeckana na komadiće tijekom kuhanja gubi svoja zdrava svojstva, preporuča se stoga mrkvu oguliti i kuhati u komadu. Osim toga brojni su mišljenja kako je svježa mrkva zdravija za konzumiranje od kuhane, no dokazano je kako se karotenoidi iz termički obrađene mrkve bolje apsorbiraju u organizam.

Jabuke konzumirane u svojoj zreloj fazi opravdaju status najzdravijeg voća, tijekom dozrijevanja dolazi do raspadanja klorofila pa se u prezrelim jabukama i kruškama povećava količina aktivnih antioksidansa.



Čaj
Popularno ispijanje čaja na engleski način, onaj s dodavanjem mlijeka smanjuje dobrobiti zdravih listića. Osim toga dodavanje limuna i meda u vrući čaj je potpuno pogrešno, vitamin C dodan jedino u mlaki čaj čuva polifenole iz biljki važne za podizanje imuniteta i ukupnog zdravlja organizma.

Češnjak

Sjeckanje češnjaka prije dodavanja u jelo smanjuje antibiotska svojstva češnjaka. Naime istraživanja su pokazala kako samo zdrobljeni ili zgnječeni češnjak ostavljen oko deset minuta na zraku lakše otpušta enzim alicin, djelotvoran u prevenciji srčanih bolesti.

Preljev za salatu
Dijetalni preljev za salatu bez masnoća brojnima je omiljen dodatak za kojeg se smatra da nema masnoća, no zapravo je prepun aditiva. Nutricionisti ističu kako su zdrave masnoće poput maslinovog i bučinog ulja puno pametniji odabir jer povećavaju osjećaj sitosti i olakšavaju probavu karotenoida likopena i luteina iz salate.

Jabuke i kruške
Brojni tijekom odabira jabuka i krušaka veliku pažnju posvećuju njihovom izgledu i biraju plodove čvrste tvrde strukture. No dokazano je naime kako ove dvije vrste voća tek u svojoj zreloj fazi opravdaju status najzdravijeg voća, naime tijekom procesa dozrijevanja dolazi do raspadanja klorofila pa se u prezrelim jabukama i kruškama povećava količina aktivnih antioksidansa.

Brokula
Na listama najzdravijih namirnica svijeta visoku poziciju zauzima brokula koja dokazano djeluje u prevenciji protiv brojnih bolesti. No prilikom termičke obrade zdrava svojstva zelenog ploda nestaju, stoga brokulu nikada ne bi trebalo prekuhati, najbolji način pripreme je kuhanje na pari.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju