Zajednički život je veliko zadovoljstvo, ali i obaveza za koju se morate dobro pripremiti. Zato je važno da vi i vaš partner razgovarate prije selidbe i u startu razriješite potencijalne probleme koje suživot nosi sa sobom

1. Jasno objasnite svoje potrebe

Volite stalno biti sa partnerom i rijetko se odvajati od njega? Ili ste više tip koji voli mir, tišinu i povlači se svakodnevno u svoj mali kutak? Normalno je imati različite želje i potrebe, ali to zahtjeva veliku količinu razumijevanja.

Kod zajedničkog života morate u jednakoj mjeri biti dostupni i znati kada partneru trebate ostaviti prostora jer ćete u suprotnom postati dvoje stranaca u vlastitom domu. Zato odmah jedno drugome iznesite svoja očekivanja.

2. Isplanirajte zajedničke aktivnosti

Ne dopustite da vam se život svede na kauč, a prije selidbe bili ste aktivan par. Mnoge parove uhvati lijenost nakon selidbe i lako se 'uljuljaju' u osjećaj da više ništa ne trebaju raditi jer su ionako stalno zajedno. Takvo razmišljanje dovest će vas do monotonije i nezadovoljstva. Naravno da se svi povremeno volimo izležavati i bezbrižno gledati omiljene serije, ali to vam ne smije biti prioritet.
 

Kućanski poslovi lakši su ako ih radite zajedno i ako ih pravilno raspodijelite.

Jednom tjedno dogovorite spoj: otiđite u kino, prošećite po gradu, vikendom se 'zaletite' na kratki izlet. Ako volite biti kod kuće, isplanirajte zajedničko kuhanje večere i organizirajte maratonsko gledanje omiljene serije. Potrudite se da barem jednom tjedno imate bilo kakvu zajedničku aktivnost koju nećete odgađati ili otkazivati.

3. Poštujte partnerov raspored

Velika je vjerojatnost da imate različit tempo života i obaveza. Možda radite u smjenama pa ustajete ili odlazite na spavanje u drugo vrijeme. Ni jedno od vas nećete mijenjati svoj raspored. Međutim, morate mu se nekako prilagoditi. Zato se nemojte ljutiti ako vas ponekad partner rano probudi kada se ujutro sprema za posao. Ni on vama ne bi trebao zamjeriti ako si kasno (i glasno) spremate večeru dok on pokušava zaspati.

4. Dogovorite se tko je kuhar u vezi

U idealnoj situaciji oboje ste zaljubljeni u kuhaču pa ćete se 'svađati' oko toga tko će više vremena provoditi uz štednjak. Međutim, češće se dogodi da samo jedna osoba voli ili zna kuhati, što znači da će stalno biti 'osuđena' na kuhinju.

Ako ste vi kuharica u vezi, zamolite partnera da vam pomogne barem u nekim dijelovima pripreme. Sjeckanje ili čišćenje je ionako dosadan posao. Također može otići u nabavku namirnica umjesto vas. Isto vrijedi u slučaju da je on 'glavni' kuhar. Uvijek budite spremni uskočiti i pomoći mu.

5. Pravilno raspodijelite kućanske poslove

Kućanski poslovi lakši su ako ih radite zajedno i ako ih pravilno raspodijelite. Nitko ih ne voli i ne želi obavljati, ali to je dio svakodnevnice i nešto što moramo obaviti. Odredite dan ili vrijeme rezervirano za čišćenje ili pospremanje i oboje se primite posla. Nakon večere zajedno operite suđe.

Ne dopustite da vam se život svede na kauč, a prije selidbe bili ste aktivan par.

Čak se i svima mrsko peglanje može raditi u dvoje. Možete se izmjenjivati tijekom peglanja (on majice, vi košulje) ili njemu prepustite slaganje odjeće koju ste vi ispeglali. Važno je da oboje shvatite kako ćete nakon selidbe sve dijeliti 'u dvoje' pa tako i obaveze. Nemojte jedno drugo opteretiti s većinom obaveza, a nipošto se nemojte pretvoriti u 'roba' koji sve radi sam. To će dovesti do razmirica i svađa u vezi.

6. Pripremite se na bacanje stvari

Oboje ćete se morati odreći stvari koje volite, a neke od njih završiti će u smeću bez obzira na to što za vas imaju sentimentalnu vrijednost. Trebat će vam svaki komadić prostora i budite spremni na to. Iz ormara ćete izbaciti odjeću koju ne nosite, riješit ćete se starih časopisa koje ste godinama skupljali (a sada oni skupljaju prašinu).

7. Nemojte zaboraviti na seks

Možda vam se čini da će zajednički život djelovati dobro na vaš seksualni život jer ćete stalno biti u blizini partnera, ali libido često oslabi nakon selidbe. Za to je kriv umor i rutina koja vas 'pojede'. Zato se potrudite da strast ne nestane jer bi to mogao postati još jedan uzrok nezadovoljstva.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju