Pojačavanje slanosti jela nije jedina uloga zrna soli, oni naime imaju puno veći spektar primjene u kuhinji. Načine korištenja soli ne izostavljaju vrhunski kuhari diljem svijeta, a neke od njih koji čuvaju hranu od propadanja ili sprječavaju prskanje masnoće tijekom pečenja, hvalevrijedni su i u našoj svakodnevnoj kuhinjskoj rutini

1. Par zrna soli produžit će vijek trajanja namirnica, naime sol se oduvijek koristila kao za konzerviranje hrane, gdje ne ubija mikroorganizme, nego usporava ili zaustavlja njihovo djelovanje. Krpa namočena u slanu vodu pa omotana oko sira produžit će vijek trajanja i spriječiti nastajanje plijesni. Samo dva zrna soli produžit će vijek trajanja mlijeka.

2. Sočnost voća istaknut će par zrna soli, ovaj savjet odličan je za pripremu slastica sa svježim voćem ili pak održavanju voća svježim. Primjerice voćnu će salatu samo 3 zrnca soli očuvati od propadanja.

Krpa namočena u slanu vodu pa omotana oko sira produžit će njegov vijek trajanja i spriječiti nastajanje plijesni3. Oko dodavanja soli u jela vode se brojne polemike, no kuhari primjenjuju osnovna pravila koja pobošljavaju okus hrane. Tako će najbolje okuse umaka ili bilo kojeg jela s mesom istaknuti sol dodana na samom početku kuhanja. Dok primjerice krumpire ili gljive treba soliti na samom kraju pripreme jer inače postaju suhi i bezukusni.

4. Gorčinu iz krastavaca i patlidžana izvlači upravo sol. Na ploške narezano povrće ostavite na par minuta posoljeno, sol će izvući vodu i s njome gorčinu, povrće stavite na pairnati ubus kako bi upilo tekućinu  i krenite s pripremom u obroku.

5. Prskanje masnoće iz tave spriječit će malo soli dodane prije početka pripreme hrane, zrnca je potrebno staviti direktno ui hladno ulje.

6. Guljenje svježih jaja nakon kuhanja olakšat će mala žlica soli dodana u vodu prije vrenja.

7. Sol je zaslužna za bolju teksturu, ljepljivost i tvrdoću kuhane tjestenine, pravilo je da se mala žlica soli doda na pola kilograma tjestenine i to na samom početku pripreme tj. u hladnu vodu.

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju