Primijetili ste da vam prsti na rukama često natečeni, a ne znate zašto se to događa? Donosimo vam popis glavnih uzročnika oteklina koji će vam pomoći da provjerite trebate li zbog toga posjetiti doktora ili se radi o problemu koji sami možete riješiti

1. Vrućina. Krvne žile šire se zbog visokih temperatura i uslijed toga tekućina u tijelu ulazi u meko tkivo i izaziva natečenost. Ovaj tip natečenosti obično nestaje čim počnete raditi nešto s rukama.

Međutim, ako primijetite da uopće ne nestaje i popraćena je s osjećajem boli ili oslabljenim stiskom – posjetite doktora kako biste provjerili postoji li neki zdravstveni problem koji morate riješiti.

Krvne žile šire se zbog visokih temperatura i uslijed toga tekućina u tijelu ulazi u meko tkivo i izaziva natečenost. Ovaj tip natečenosti obično nestaje čim počnete raditi nešto s rukama.

2. Sol. Ako konzumirate velike količine soli, direktno kroz skuhanu hranu koju sami presolite ili onu prerađenu s visokim udjelom soli, onda vaše tijelo zadržava više vode i to objašnjava otekline.

3. Osteoartritis. Kada su i samo zglobovi prstiju povećani, onda je problem vjerojatno u osetoartritisu. Ovaj oblik artritisa uzrokuje trošenje zaštitnog tkiva na krajevima zglobova.

4. Sindrom karpalnog tunela. Kada je živac koji se proteže od podlaktice do dlana stegnut ili stisnut u području ručnog zgloba, tada se razvija ovaj sindrom, a njegove posljedice su natečenost, utrnulost, trnci i osjećaj peckanja.

5. Limfedem. U slučaju slabog protoka limfne tekućine nastaje limfedem koji također uzrokuje natečenost.

6. Raynaudova bolest. Kod ove bolesti arterije se sužavaju i tako remete normalnu cirkulaciju što dovodi do osjećaja hladnoće. Do natečenosti dolazi kada se oboljeli pokušavaju ugrijati.

7. Preeklampsija. Ovaj poremećaj poznat je trudnicama. Karakterizira ga izrazito visoki krvni tlak koji može ostaviti velike posljedice na zdravlje mame i bebe ako se ne liječi.

Najčešće se pojavljuje kod trudnica starijih od 40 godina, kod trudnica koje nose blizance ili trojke i onih s prevelikom tjelesnom težinom. Ozbiljnost situacije provjerite tako što ćete palcem stisnuti natečeno mjesto na rukama. Ako vam nakon toga ostane vidljivi trag palca, vrijeme je da posjetite doktora.

 


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju