Svakog proljeća i ljeta trend bijele odjeće ne izostaje, nego samo dobiva nove interpretacije. Koliko god bili udobni i elegantni, bijeli komadi često nisu najpraktičniji, a briga o takvoj odjeći ipak zahtjeva malo dodatnoga truda. U nastavku pročitajte što je sve potrebno da bi bijelo zaista ostalo bijelo.

1. RAZVRSTAVANJE ODJEĆE

Razvrstavanje bijele odjeće prije pranja ne uključuje samo odvajanje od šarenih komada. Bijela odjeća pere se isključivo s bijelom odjećom - znači, majica na crvene pruge, čarape na plave točke, iznošene bijele čarape i sl. ne ulaze u tu kategoriju. A želite li se stvarno udubiti u ovu kategorizaciju, odjeću možete razvrstavati i po materijalima. Zajedno perite lan i pamuk, akril i poliester, a vunene komade odvojeno, najbolje na ruke.

2. VRIJEME PRIJE PRANJA

Što je češće moguće, bijele komade sušite na zraku.

Bijele odjeće gotovo nikada nema dovoljno da bi napunila perilicu. Međutim, što dulje stoji u košari to je manja mogućnost da ponovno bude potpuno čista. Uzmimo npr. žućkaste mrlje od dezodoransa - ostane li košulja koji put predugo neoprana, mrlje će biti gotovo nemoguće izbijeliti. Zato, perite bijele komade nakon svakoga nošenja.

3. MRLJE

Prije pranja na masne mrlje nanesite tekući deterdžent, deterdžent za pranje posuđa ili neutralan šampon. Nježno ga utrljaljte u mrlju četkicom i pustite da odstoji. Ako su mrlje u boji, pomognite si profesionalnim sredstvima za uklanjanje mrlja na bazi kisika. Kako bi se povećale šanse da ćete iz perilice izvaditi snježno bijelu odjeću, prije svega navedenoga namočite je u vruću vodu.

4. PRANJE

Zajedno perite lan i pamuk, akril i poliester, a vunene komade odvojeno, najbolje na ruke.

Kod pranja bijele odjeće nikada ne pretrpavajte perilicu. Deterdžentu i vodi stvarno treba prostora kako bi odradili svoj posao. Također, uvijek je perite na najvišoj temperaturi s maksimalnom preporučenom količinom deterdženta. Za najboji učinak, možete dodati sodu bikarbonu, izbjeljivač na bazi kisika ili možda najjednostavnije, pola šalice limunova soka. Zaboravite na varikinu. Oslabljuje vlaka i k tome, ako je voda bogata željezom, odjeća će iz perilice izaći žućkasta. Doznajte i sve moći alkoholnog octa kod pranja rublja.

5. ISPIRANJE

Kod nekih zaprljanja, odjeću je potrebno oprati i do dva puta. Ako se niste uspjeli izboriti s nekom tvrdokornom mrljom, nanesite amonijak, pustite da djeluje 10 minuta te ponovite pranje.

6. SUŠENJE

Što je češće moguće, bijele komade sušite na zraku. Ultraljubičasto zračenje djeluje kao prirodni izbjeljivač, posebno ako ste kod pranja korstili sok limuna. Najbolje je ako se suši na direktnom suncu nekoliko sati. Provjerite i 5 najvećih pogrešaka koje radimo prilikom pranja rublja.

7. ROK TRAJANJA

Nakon nekoliko mjeseci nošenja, bijela odjeća više ne može izgledati kao da je tek kupljena. Optička bjelila koja se dodaju odjeći kod proizvodnje, nakon nekog se vremena jednostavno isperu. Bijeli komadi mogu promijeniti nijansu i ako se stalno drže na tamnom mjestu. Što nikako nije utješna informacija, jer se odjeća drži u ormaru, a u ormaru je mrak. Nešto ipak možete učiniti za svoje omiljene komade. Umotajte ih u bijeli papir i spremite u kutiju koja ne smije biti plastična.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju