Zdrav seksualan život važan je dio života, no koliko često biste seksualni odnos trebali prakticirati nemoguće je strogo definirati. Koliko često ima želju za seksom ovisi od žene do žene, a postoje i situacije kada je mala seksualna želja sasvim normalna i tada se zbog niskog libida ne trebate brinuti.

1. Trebate dobiti mjesečnicu
Menstrualni ciklus žene ima veliki utjecaj na njen libido. Netom prije ovulacije većina žena ima veliku seksualnu želju, dok nekoliko dana prije menstruacije ona često padne na minimum. Ta oscilacija dijelom se događa i zbog fluktuacije hormona, ali na nju utječe i PMS, odnosno period kada se žena osjeća napuhnutom, razdraženom i umornom.

Period poslije porođaja stručnjaci nazivaju biološkim fenomenom. Smanjuje se proizvodnja estrogena zbog čega žena nije zainteresirana za seks već za zbližavanje s djetetom.

2. Trudni ste
Zbog uobičajenih mučnina i iscrpljenosti u prvom tromjesečju trudnoće većina žena ne osjeća se poželjnima, ali seksualni 'apetiti' vrate se s početkom drugog tromjesečja. Zadnja tri mjeseca trudnoće želja opet oslabi jer trbuh postaje sve veći što ženama otežava fizičke aktivnosti. Međutim, ako i u drugom tromjesečju trudnoće niste raspoloženi za seks, stručnjaci kažu da se zbog toga ne morate brinuti.

3. Pred menopauzom ste

U jednom periodu pred menopauzu neke žene osjećaju konstantnu seksualnu uzbuđenost, ali taj period ne traje dugo. Kako razina estrogena i testosterona pada tako pada i želja za seksom. Kad se uzmu u obzir i naleti vrućine, problemi sa spavanjem i noćno znojenje sasvim je jasno da je nezainteresiranost za seks pred ulazak u menopauzu normalna.

4. Tek ste rodili ili dojite
Period poslije porođaja stručnjaci nazivaju biološkim fenomenom. Seksualni hormoni tada se mijenjaju, odnosno smanjuje se proizvodnja estrogena zbog čega žena nije zainteresirana za seks već za zbližavanje s djetetom. Tijekom dojenja tijelo stvara prolaktin, hormon koji pomaže u proizvodnji mlijeka, koji također može još više suzbiti libido. Tu su još i nedostatak sna, oscilacije u tjelesnoj težini, stres, konstantna briga za bebu,...

5. Jako ste zauzeti i zaposleni
Da bi žena bila zainteresirana za seks mora imati vremena razmišljati o tome. Za razliku od muškaraca čijim libidom gotovo u potpunosti upravljaju hormoni, emocije kod žena imaju važnu ulogu kad je riječ o seksualnoj želji. Zbog toga je normalno da nemaju potrebu za seksom ako rade na velikom poslovnom projektu, ako su pod pritiskom ili ako su jako okupirane nekim drugim stvarima.

6. Uzimate kontracepciju
Kontracepcija koja se uzima oralno može smanjiti razinu androgenih hormona, gdje spada i testosteron, koji određuju seksualnost i kod muškaraca i kod žena. Liječnik može preporučiti nehormonalnu kontracepciju kako bi se nagon za seksom vratio.

7. Prolazite kroz veliku životnu promjenu
Kupovina stana, novi posao, djeca koja kreću u školu, pa čak i ulazak u brak mogu biti 'krivci' opadanju libida. Kako je riječ o zapravo dobrim promjenama pad želje može biti iznenađujuća, međutim i pozitivan stres utječe na mozak, hormone i tijelo. Problem se može riješiti dovoljnim odmaranjem, tjelovježbom i zdravom prehranom.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju