Trudnoća se s razlogom naziva drugim stanjem. Istotodbno je i čudesna, i zahtjevna jer donosi velike promjene.

Mnoge žene ostaju na poslu barem prvih nekoliko mjeseci trudnoće te se pritom često suočavaju s neželjenim pitanjima i primjedbama. Ne valja “pametovati“ trudnoj kolegici čiji su hormoni ionako uznemireni, pa imajte na umu sljedeće:

1. Normalno je u trudnoći doživjeti vrtlog emocija.
Nakon što se počne nazirati trbuščić, kao da više nema privatnosti: trudnoća je javna stvar koju drugi neprestano komentiraju. Time kolegicu možete dodatno opterećivati u razdoblju kad se ionako suočava s proturječnim osjećajima oduševljenja i straha hoće li će sve biti u redu s njom i djetetom. To ne znači da trebate ignorirati njezinu trudnoću, ali nemojte stalno zapitkivati kako će se dijete zvati, da li će svekrva pristati čuvati dijete ako se kolegica brzo namjerava vratiti na posao, itd.

U trudnoći su neizbježna pitanja: kako ću se snaći u svemu tome, činim li najbolje za svoje dijete i sebe, kako ću izgledati nakon trudnoće, jesam li manje učinkovita u poslu.

2. Nikoga se ne tiče je li nečija trudnoća (ne)planirana.
Ako kolegica sama ne govori o tome, nepristojno je pitati, je li planirala trudnoću ili joj se “zalomilo“ – pa što ako jest? Pa što ako nije udana, ili ako ne znate tko je otac njezina djeteta, zašto bi se toga morala sramiti pred drugima? Poštujte nečiju privatnost.

3. Možda se boji spontanog pobačaja.
Mnoge žene, osobito ako su teško zatrudnjele, boje se da će izgubiti dijete, plaši ih svaki bol, krvarenje, mučnina... Zbog toga mogu biti napete ili se povući u sebe, doimati se nedruželjubivima, prezahtjevnima, ćudljivima, a zapravo su zabrinute. Ponekad trudnoća doista može biti rizična.

4. Osjeća se nesigurno.
U trudnoći su neizbježna pitanja: kako ću se snaći u svemu tome, činim li najbolje za svoje dijete i sebe, kako ću izgledati nakon trudnoće, jesam li manje učinkovita u poslu, hoću li dobiti otkaz kad se vratim na posao... Ne zaboravite da je vaša kolegica pod pritiskom i pazite da ne zbijate šale na račun nečega što je muči npr. toga što se udebljala.

5. Umorna je od pitanja kad će roditi.
Kad bi svaka trudnica imala brojač za ovo pitanje, broj bi vjerojatno uvijek premašio tisuću... Tu su još i primjedbe poput „Stvarno si krupna, a tek si u petom mjesecu!“ ili “Kako to da ti je trbuh tako mali, a uskoro trebaš roditi!“ ili “Pa zar još nisi rodila?!“ Nije to samo dosadno, nego i uznemirujuće, jer se nameće pitanje da možda nešto nije u redu s njom.

6. Ne želi slušati horor priče o trudovima i porođaju.
Zanimljivo je, da se najneugodnija iskustva vezana za trudnoću, u pravilu najčešće prepričavaju pred trudnicama, osobito onima koje će prvi put postati majke. Ako već želite nešto reći, dijelite pozitivna iskustva, ohrabrenje, podršku, razumijevanje.

7. I bez vas zna da će manje spavati.
Gotovo kao da je obavezno podsjetiti trudnicu da vjerojatno neće puno spavati noću u prvim mjesecima nakon porođaja. Neki čak misle da se podrazumijeva, da žena ne smije biti umorna te da se treba naviknuti na to. Izbjegavajte takve stereotipe koji već svima “izlaze na uši“.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju