Žudite li svaki dan za određenom vrstom nezdrave hrane, vrlo je vjerojatno da ste o toj hrani ovisni. Hrana o kojoj najlakše postajemo ovisni ima dvije zajedničke značajke: visoki udio masnoća i visoki glikemijski indeks što znači da se vrlo brzo nakon konzumacije u našem organizmu povećava razina šećera u krvi

Osim o gaziranim pićima, naš organizam može postati ovisan i o drugim vrstama namirnica koje konzumiramo svakodnevno. Ovo je popis 7 vrsta hrane o kojoj najlakše postajemo ovisni:

1. Pizza
Komad pizze u prosjeku sadrži čak 300 kalorija i 10 grama masnoće. Imajte na umu da je prosječnoj ženi dnevno potrebno oko 2000 kalorija i 40 grama masnoća, a muškarcu 2400 kalorija i 50 grama masnoće.

Postoji li čovjek koji može pojesti samo jedan čips? S porcijom od 30 kriški čipsa u tijelo ćete unijeti oko 320 kalorija i čak 20 grama masnoća

2. Čokolada
Istraživanje američkog sveučilišta Drexel ustanovilo je da ljudi osjećaju jednaku žudnju i užitak kad jedu čokoladu kakve osjećaju kad uzimaju drogu. Jedna čokoladica u prosjeku sadrži 210 kalorija i 13 grama masnoće.

3. Čips
Postoji li čovjek koji može pojesti samo jedan čips? S porcijom od 30 kriški čipsa u tijelo ćete unijeti oko 320 kalorija i čak 20 grama masnoća.

4. Čokoladni keksi
Četiri mala čokoladna keksa sadrže oko 190 kalorija i 10 grama masnoća.

5. Sladoled
Glavni sastojci omiljene hladne slastice su slatko vrhnje i mlijeko što znači da sladoled sadrži puno zasićenih masnoća loših za naše zdravlje. Jedna porcija sladoleda od vanilije sadrži u prosjeku 230 kalorija i 14 grama masnoće.

6. Prženi krumpirići
Njihovoj hruskavosti i sočnoj aromi mnogi teško odolijevaju, ali možda ćete razmisliti dvaput hoćete li zagristi taj prženi krumpirić kada vam kažemo da porcija pomfrita u jednom lancu brze hrane sadrži začuđujućih 510 kalorija i 24 grama masnoća.

7. Cheeseburger
Omiljeni hamburger krcat je sastojcima koji uzrokuju stvrdnuće arterija poput zasićenih masnoća i natrija. Cheeseburger u jednom lancu brze hrane sadrži 270 kalorija, 12 grama masnoće i 630 miligrama soli što je gotovo polovica preporučenog dnevnog unosa soli.

Dobro je znati i koja hrana najmanje stvara ovisnost: krastavci, mrkva, grahorice, jabuke, smeđa riža, brokula, banane, losos, kukuruz i jagode.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju