Stres je postao dio svakodnevnog života većine ljudi i teško ga je izbjegavati. Obratite pažnju na simptome koji pokazuju da ozbiljno utječe na vaše zdravlje

1. Osip
Ako ste odjednom prekriveni s crvenim točkicama svrbe, a liječnici su otklonili mogućnost bilo kakvih alergijskih reakcija, postoji velika vjerojatnost da je njihov uzročnik stres. Kada naše tijelo doživi pretjerani stres, imunološki sustav postaje nestabilan te tijelo počne otpuštati histamin kako bi se borilo protiv oboljenja.

Osim na fizičko zdravlje, stres može utjecati na stanje našeg uma

Ako se razina stresa ne smanji možete razviti alergijsku reakciju te tada nastaje osip. Također, kada stres oslabi imunološki sustav kožu mogu iritirati stvari na koje prije niste bili osjetljivi poput sapuna, topline ili hladnoće, losiona ili pak deterdženta za rublje.

2. Često osciliranje težine
Stres je okidač za otpuštanje hormona kortizola koji narušava sposobnost tijela da razgradi šećer u krvi te mijenja način na koji procesiramo masti, protein i ugljikohidrate. To može dovesti do gubitka ili dobitka kilograma. Stres također može utjecati na nezdrave navike poput prejedanja ili pak izgladnjivanja.

3. Pojava glavobolja
Ako nikada niste patili od glavobolja, ali odjednom vam je u glavi konstantno "lupanje", moguće je da ste izloženi prevelikom stresu. Stres otpušta kemikalije koje mogu uzrokovati promjene u živcima i krvnim žilama u mozgu što dovodi do glavobolje. Stres samo može dodatno pogoršati situaciju onima koji su skloni migrenama.

4. Svakodnevni problemi s probavom
Stres može na više načina omesti normalno funkcioniranje probavnog sustava. Tijelo pod stresom najčešće proizvodi višak kiseline što dovodi do žgaravice. Također može usporiti proces pražnjenja hrane iz želuca, što uzrokuje plinove i nadutost, te čak može i pojačati bolno grčenje u crijevima, a krajnji simptom je proljev.

5. Česte prehlade

Stres može utjecati i na stvaranje nezdravih navika poput prejedanja ili pak izgladnjivanja

Stres suzbija imunološki sustav što znači da se možemo lakše razboljeti te da će nam borba protiv prehlade i ozdravljenje biti otežano. Naime, imunološki sustav ne može se efikasno boriti protiv virusa i bakterija ako ste pod velikim stresom.

6. Ponovno pojavljivanje akni
Nažalost, akne se ne pojavljuju samo u tinejdžerskoj dobi. Kada smo pod pretjeranim stresom nekad se na licu ti znakovi mogu vidjeti u obliku prištića ili akni. Tijelo tada ispušta više hormona poput kortizola koji potiče žlijezde da proizvode veće količine masnoća. Upravo taj višak masnoća može se zateći u folikulama dlačica zajedno s prljavštinom i mrtvim stanicama kože što dovodi do nastanka prištića.

7. Smanjena sposobnost koncentracije
Osim fizičkog zdravlja, stres može utjecati i na naše mentalno zdravlje. Prevelika količina kortizola kojeg uzrokuje stres može otežati fokusiranje i koncentraciju. Također, može doći i do problema s pamćenjem te uzrokovanja tjeskobe ili u najgorem slučaju, depresije.

8. Ispadanje kose
Gubitak nekoliko vlasi je normalna pojava jer se stare folikule kose zamijene s novima tijekom vremena. No, stres može omesti taj ciklus. Značajan stres može velik broj folikula pogurati u stanje mirovanja pa stara kosa otpada, ali nova ne raste. Može se dogoditi i autoimuna reakcija u kojoj imunološki sustav sam napada folikule, a to rezultira gubitkom kose.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju