Svaka osoba koju upoznamo u par sekundi stvori mišljenje koje uvelike određuje hoćemo li joj se svidjeti, hoće li nam vjerovati i poštivati nas. Istraživanja su pokazala da se 85 posto financijskih uspjeha događaju ne zbog vještina i znanja nego zbog sposobnosti da se povežemo s drugim ljudima i zadobijemo njihovo povjerenje i poštovanje. Svladajte idućih 9 trikova kako da u 30 sekundi ostavite najbolji dojam u svakoj situaciji

1. Djelujte blagonaklono, a ne prijeteće
Prvih nekoliko sekundi prvog susreta vođene su instinktivnim reakcijama. Svaka osoba radi nesvjesne procjene o tome koliko se sigurno osjeća u društvu druge osobe. Budite svjesni signala koje šaljete u tih par sekundi i pazite da ih drugi nikada ne percipiraju prijetećima, odnosno da vaš nastup ne bude agresivan.

2. Poštujte tuđe granice
Budite svjesni nečijeg osobnog prostora i poštujte te granice. Ako niste sigurni kako se ponašati slijedite znakove osobe s kojom jeste: ako se ona nagne prema vama i vi se nagnite prema njoj; ako se ona odmakne, odmaknite se i vi.

Ako potaknete drugu osobu da govori i da nastavi govoriti, velike su šanse da ćete joj se svidjeti. Postavite pitanja koja potiču sugovornikovu imaginaciju i razgovor

3. Pazite na govor tijela
Govor tijela može govoriti puno više od riječi. Pokažite njime da osoba ima vašu pažnju i da ste otvorena srca. Izraz vašeg lica neka bude kombinacija autoriteta i pristupačnosti te ne zaboravite održavati kontakt očima.

4. Budite pozitivni
'Jezik' mozga su slike, zvukovi, osjećaji i u manjoj mjeri mirisi i okusi. U sliku koja je pogodna mozgu puno je teže prenijeti negativnosti nego pozitivnosti pa iskoristite to svojom pozitivnom pojavom, energijom, ugodnim mirisom,...

5. Kontrolirajte svoje ponašanje i raspoloženje
Energija koju odašiljete jedna je od prvih nesvjesnih stvari na koje ljudi reagiraju. Ako ste umorni, odašiljite mirnoću. Ako ste rastreseni i neentuzijastični, projicirajte pozitivnost. Na taj način davat ćete bolji dojam, a istovremeno ćete pozitivno utjecati na vlastito raspoloženje. Toplina, entuzijazam i samopouzdanost uvijek više privlače ljude od ljutnje, arogancije i nestrpljivosti. Što god se događalo oko vas, trudite se biti što pozitivniji kako biste natrag dobili pozitivnu reakciju drugih.

6. Budite usklađeni
Pazite da vaše riječi, ton glasa i govor tijela budu usklađeni, odnosno da govore isto. Nejasne i pomiješane poruke odbijaju ljude, dok vam dosljednost daje jasnoću i vjerodostojnost.

7. Budite znatiželjni, zainteresirani i otvorena uma
Ako potaknete drugu osobu da govori i da nastavi govoriti, velike su šanse da ćete joj se svidjeti. Budite zainteresirani i otvorena uma, postavite pitanja koja potiču sugovornikovu imaginaciju i razgovor.

8. Odijevajte se za uspjeh

Pronađite odjevni stil koja predstavlja ono što vi jeste i koji odašilje poruku koju želite poslati o sebi. Na odjeću gledajte kao na omot proizvoda (vas) koji želite prezentirati.

9. Neka vam svaka veza s drugima bude važna

Tretirajte svaku vezu, odnosno odnos s drugima, kao da vam je najvažnija na svijetu, bilo da je riječ o prijateljima, kolegama ili samo poznanicama. Jer nikad ne znate koliko bi vam osoba koju ste tek upoznali mogla pomoći u životu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju