Zdrava prehrana uključuje ravnomjernu konzumaciju raznovrsnih namirnica, a ponajviše svježeg voća, povrća i ribe. S druge strane, industrijski proizvedena hrana puna je aditiva koje mogu narušiti zdravlje pojedinca


Mononatrijev glutaminat (MSG)
je prehrambeni aditiv koji se na deklaracijama obično označava kao E 621. Čest je dodatak industrijski proizvedenoj hrani na kojoj može biti naveden i kao pojačivač okusa.

U posljednjih nekoliko godina došao je na loš glas zbog negativnog utjecaja na fizičko, ali i psihičko zdravlje pojedinca.

Provedena istraživanja pokazala su da mononatrijev gluminat (MSG) potiče izlučivanje inzulina te pohranjivanje viška masnoća u tijela zbog čega se debljamo.

Studije iz 1998. i 2000. provedene na miševima pokazale su da unos 2 do 4 mg mononatrijevog gluminata (MSG) po kilogramu, te u roku od pet dana može potaknuti proces debljanje, bez obzira koliko kalorija unijeli u organizam.

Istraživanja provedena u Japanu otkrila su da MSG potiče lučenje inzulina zbog čega smo gladni, kao i pohranu viška masnoća što dovodi do povećanja tjelesne težine. Povrh svega, neki ga povezuju kao poticatelja glavobolja, migrena i napada tjeskobe.

Želite li regulirati svoju tjelesnu težinu, stručnjaci savjetuju da dobro čitate deklaracije, ali i da ograničite unos namirnica koje skrivaju nedorečene količine aditiva.

1. Gotovi umaci
Dobar dio industrijskih umaka od rajčice, jaja, začinskog bilja ili soje sadrži mononatrijev glutaminat, koje najčešće miješamo s tjesteninom, rižom i drugim ugljikohidratima.

2. Kašice za bebe
MSG se često može naći i u hrani za bebe. Stavlja se u ovaj tip proizvoda u obliku pojačivača okusa.

3. Kocke za juhu i juhe u vrećici

Ima li išta bolje od krepke juhice u hladno popodne? Imate li prilike, jedite juhe kakve su kuhale naše bake. One iz vrećice ili u kocki obično sadrže mnoštvo aditiva.

4. Proteinski praškovi
Proteinski praškovi koji se koriste za gubitak kilograma i povećanje tjelesne mase također mogu sadržavati ovaj aditiv, a obično u obliku hidroliziranog proteina dobivenog od soje.

5. Veganske kobasice i pljeskavice
Alternativni izbor 'mesa' napravljenog od soje poput specijaliziranih veganskih kobasica i pljeskavica također može sadržavati E 621.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju