Svatko tko je kao tinejdžer imao problema s aknama, zasigurno je jedva dočekao kasne dvadesete kako bi se riješio ovog neugodnog problema. No problemi s kožom često se mogu nastaviti i u toj dobi. Kako se riješiti tog problematičnog stanja kože, otkrila nam je dermatologinja dr. sc. Ivana Prkačin, specijalistica dermatologije i venerologije.

Galerija Kako riješiti akne u odrasloj dobi Linija Normaderm Phytosolution ima snažne dermokozmetičke aktivne sastojke Vichy Normaderm Phytosolution +2 Gel sadrži salicilnu kiselinu prirodnog podrijetla koja pročišćava kožu Klinička slika akni u odrasloj dobi drukčija je od onih u tinejdžerskoj dobi. Naime, u odrasloj se dobi promjene pretežno javljaju u mandibularnoj regiji, odnosno u području brade, s tendencijom širenja na gornji dio vrata, rekla nam je dr. sc. Ivana Prkačin.

Procjenjuje se kako čak 54 % žena na zapadu ima akne i nakon 25. godine života, a najčešći uzrok osim gena jest hormonalni disbalans. Pojedina stanja poput trudnoće ili predmenstrualnog sindroma, uzrukuju pojačano lučenje određenih hormona zbog kojih koža proizvodi više sebuma. No do pojava akni može doći i zbog loše prehrane te štetnih utjecaja iz okoline poput UV zračenja, zagađenja ili pak klimatskih promjena, koje zajedno s našim životnim navikama zovemo ekspozom.

Pod utjecajem ekspozoma koža svakodnevno trpi velika biološka oštećenja - uglavnom oksidaciju i upale - koja se kumuliraju i utječu na njezinu mladolikost. Dugo su ta oštećenja nevidljiva, a potom jednoga dana postaju vidljiva. Sve počinje isušenom i suhom kožom, umornim i neujednačenim tenom bez zdravoga sjaja, a potom se javljaju bubuljice, koža gubi čvrstoću i nastaju bore, kazala nam je dr. sc. Ivana Prkačin.

Iako akne nije moguće dobiti zbog loše higijene, kožu ipak treba održavati čistom te usvojiti neke dobre navike. Primjerice, istraživanja su pokazala kako su ručnici veliki prijenosnici bakterija i prljavštine i zato ih treba redovito prati i mijenjati. Osim toga, spužvice kojima se nanosi šminka također su pune bakterija, tako da nakon pranja lica treba izbjegavati njihovo korištenje.

Važno je napomenuti da treba izbjegavati istiskivanje prištića jer na taj način prenosimo mnoštvo bakterija na dio kože koji je sam po sebi problematičan, dok trljanje kože može potaknuti lojne žlijezde na stvaranje novih akni.

Veliku ulogu u pojavi akni igra i prehrana. Hrana bogata šećerom s visokim glikemijskim indeksom pogoršava stanje, a isto se odnosi i na mliječne proizvode. Baš poput hrane bogate šećerom koju trebamo izbjegavati, trebamo smanjiti i unos mliječnih proizvoda, posebice obranog mlijeka. Ono sadrži mnogo hormona, od reproduktivnih do hormona rasta, koji utječu na nastanak akni.

Osim toga, proizvodi s prirodnim sastojcima, poput salicilne kiseline prirodnog podrijetla visoko su na popisu prioriteta.

Linija Normaderm Phytosolution ima snažne dermokozmetičke aktivne sastojke, pri čemu gel sadrži salicilnu kiselinu prirodnog podrijetla koja pročišćava kožu i djeluje antibakterijski, potom probiotički derivat Bifidus koji osnažuje kožnu barijeru, zatim cink, koji djeluje antibakterijski i protuupalno, te bakar, koji ima seboregulacijski učinak, rekla nam je dr. sc. Prkačin i dodala: Dnevna njega linije Normaderm Phytosolution, osim salicilne kiseline, sadrži još i Phycosaccharide 2 % koji regulira sebum, Vitamin Cg 0,2 % koji ima protuupalno i depigmentacijsko djelovanje, hijaluronsku kiselinu prirodnog podrijetla 0,2 % te naravno Vichy mineraliziranu termalnu vodu 60 %.

Linija Normaderm Phytosolution ima snažne dermokozmetičke aktivne sastojke Linija Normaderm Phytosolution ima snažne dermokozmetičke aktivne sastojke Foto: Vichy

No prije negoli se odlučimo na bilo kakvo samostalno djelovanje, važno je obratiti se dermatologu kako bi nam prepisao odgovarajuću terapiju.

Nekomedogeni proizvodi u obliku laganog gela ili tekućine obično sprječavaju zatvaranje pora i vrlo su ugodni za upotrebu. Potrebno je koristiti proizvode za njegu kože obogaćene vodom koji su svježe teksture te se lagano razmazuju na koži i brzo se upijaju, tako da ne ostavljaju debeli ili masni sloj na koži, rekla nam je dr. sc. Ivana Prkačin i dodala:

Primjeri takvih proizvoda nalaze se u novoj dnevnoj njezi Normaderm Phytosolution marke Vichy s 60 % Vichy mineralizirajuće termalne vode. Lagana je, tako da na koži ne ostavlja debeli sloj i nije ljepljiva.

Kako bi se prvi rezultati pojavili, potrebno je oboružati se strpljenjem i pomno pratiti upute koje nam je propisao dermatolog jer nerijetko se oni pojavljuju tek nekoliko tjedana od početka tretmana, točnije kroz šest tjedana. Osim toga važno je uvesti rutinu koja će se provoditi ujutro i navečer te biti u tome dosljedan.

Rutina njege lica s Normaderm Phytosolution marke Vichy ima dvostruko djelovanje. Ciljano djeluje na kožu tako što pročišćava kožu i korigira prištiće, mitesere i pigmentacijske mrlje, a istovremeno ju obnavlja 24-satnom hidratacijom, regulacijom sebuma i smanjenjem vidljivosti pora. Zahvaljujući kombinaciji kliničke efikasnosti i izvanredne kozmetičnosti, gel i njega čine Normaderm Phytosolution rutinu najboljim saveznikom u preuzimanju kontrole nad kožom sklonom aknama, zaključila je dr. sc. Ivana Prkačin, specijalistica dermatologije i venerologije.


 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju