Briljantna spisateljica Anne Enright, sasvim se sigurno pretvara u jedan od najdistinktivnijih suvremenih irskih književnih glasova. U Obiteljskom okupljanju oslikat će dirljiv i sjetan portret velike irske obitelji koju progone zloslutni duhovi prošlosti

'Muška su tijela smiješna, kažem. Nikada ne lažu. Sigurno je to praktično. Hoću reći, građeni ste da govorite istinu. Upali/ugasi. Volim/ ne volim. Hoću/neću.'

Devetero preživjele djece klana Hegarty okupilo se u Dublinu na bdjenju u čast svoga brata Liama, svojevrsne obiteljske crne ovce, koji se utopio. Njegova sestra Veronica bdjela je nad tijelom čuvajući i poneku mračnu tajnu koju je s njim dijelila.

Ono što se dogodilo jedne zime u bakinoj kući, znalo je naime samo njih dvoje.

Enright će s jednakim intenzitetom krenuti u istraživanje smrti, umiranja, seksa, srama, tajnovitosti, nepouzdanog sjećanja, mentalnih bolesti, te, oduvijek i zauvijek u sjenkama, Engleske.

Obiteljsko okupljanje doista je jedinstveno među irskim romanima. Priča o obitelji Hegarty sumorna je i teška, no preplavljuju je nježnost i elokventna misao koje će na samom kraju i pomoći cijeloj obitelji (ili bar Veronici, koja priču pripovijeda) da preživi.

Kroz Veronicine oči i vještu maštu Anne Enright, sve naoko sitne životne prekretnice beznačajna svađa, bezobziran ispad, posvjedočeni događaj, spajaju se u potresnoj viziji puta na koji svi krećemo kako bismo postali osobe koje jesmo.

Prijevod potpisuje Tina Antonini, a ilustraciju na naslovnici Nenad Martić.

Pročitajte besplatno poglavlje knjige!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju