Samoća može biti oštra poput komadića stakla kojima si Mattia reže dlanove, pretvarajući ih u labirint ožiljaka i boli. Može biti bremenita poput uspomene na nesreću zbog koje će Alice cijeli život šepati na jednu nogu

'Osmoga dana je za doručkom primila pismo u kojem Roger sa žaljenjem raskida njihove zaruke, a završavalo je uglađeno izraženom nadom da će se pobrinuti da u životu više nikad s njim ne kontaktira niti ga na bilo koji način pokuša vidjeti. Bez ikakvih pojašnjenja.'

Alice i Mattia nikada neće izaći iz sjene svoje marginalnosti. Slični su, ali njihove sličnosti mogu se samo dotaknuti. Poput primarnih brojeva, djeljivi su sami sa sobom ili s jedan. Primarni blizanci, uvijek blizu, neumitno razdvojeni. Bića koja ne poznaju spajanje s drugima, uvijek po strani.

Zauvijek su obilježeni epizodama iz djetinjstva, djetinjim izborima čije su im posljedice odredile život: strahom od skijanja koji će Alice navesti na koban pad i Mattijinim nerazumijevanjem retardirane sestre blizanke koju je ostavio u parku kako bi mogao sam otići na rođendansku proslavu kolege iz razreda.

Godinama kasnije, Alice i Mattia susrest će se u istoj školi. Predodređeni da se susretnu, ali bez prave prilike da se doista sjedine.

Paolo Giordano svojom je preciznom i dramatičnom naracijom oduševio publiku i kritiku, a debitantski roman Samoća primarnih brojeva donio mu je najprestižniju talijansku književnu nagradu, Strega, kao i nagradu Campiello, za najbolji prvi roman.

Prava su prodana na trideset pet jezika, filmska prava promptno su otkupljena, a samo u Italiji u prvoj je godini prodano više od milijun primjeraka.

Pročitajte besplatno poglavlje knjige 'Samoća primarnih brojeva'

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju