Tijekom ljetnih vrućina posebnu pažnju zahtijevaju i naši kućni ljubimci, koje je potrebno adekvatno zaštititi od visokih temperatura i olakšati im svakodnevicu. Neke pasmine pasa ipak lakše podnose vrućinu, ali oprez je i dalje potreban.

Galerija Afganistanski hrt Bull terijer Dalmatiner +5 Foksterijer

Psi nemaju mogućnost znojenjem regulirati temperaturu tijela kao što to mogu ljudi. Psi se čak malo i znoje (oko ušiju, njuške i na jastučićima šapa), ali to je premala količina znoja za otpuštanje topline tijela. Psi to postižu ubrzanim dahtanjem, a određene fizičke karakteristike omogućuju im da dašću i otpuštaju vrućinu učinkovitije.

Njuška i lice – psi s kratkom njuškom i pljosnatim licem skloni su djelomičnom začepljenju dišnih putova i zbog toga ne mogu dahtati i rashladiti se kao drugi psi.

Od ljetnih vrućina potrebno je adekvatno zaštititi i kućne ljubimce

Dlaka – pseća dlaka fizički blokira apsorpciju vrućine i na taj način štiti psa od vrućine. Jednostruka tanja dlaka najbolja je u tome, dok deblja ili dupla dlaka može imati baš suprotan učinak, odnosno zadržavati vrućinu i podizati tjelesnu temperaturu psa.

Veličina – općenito, neke veće pasmine poput newfoundlandera i bernardinca ne podnose vrućinu kao manje pasmine. Veće pasmine proizvode više topline tijekom fizičkog napora, a dahtanje možda neće biti dovoljno da se rashlade s obzirom na svoju veličinu.

Deset pasmina koje najbolje podnose vrućinu:

1. Afganistanski hrt
Pasmina koja očarava svojom ljepotom i dugačkom, svilenkasto mekom dlakom. Unatoč dugačkoj dlaci afganistanski hrt ima jako malo masnog tkiva, zbog čega može lako živjeti i u toploj i u hladnoj klimi.

2. Bigl
Pasmina koja potječe iz Engleske poznata po svojem ljupkom i simpatičnom izgledu. Bigl je inteligentan i nježan pas, zbog čega je odličan izbor za obitelji s malom djecom.

Automobil na suncu Pazite na djecu i životinje: Koliko brzo temperatura u autu naraste do 47 stupnjeva?

3. Bull terijer
Pasmina koji se ističe specifičnim oblikom glave, trokutastim očima i spuštenim nosnicama. Bull terijer voli biti neovisan, ali je istovremeno i društven pas dobre naravi. S pravilnim treningom socijalizacije ovaj pas može biti divan kućni ljubimac i za obitelji s malom djecom.

4. Dalmatiner
Hrvatska pasmina nadaleko je slavna zbog svojeg točkastog krzna. Dalmatineri su snažni psi atletske građe, a poznati su i po dobrom zdravlju. Također mogu biti divni obiteljski ljubimci, jedino treba voditi računa o linjanju, koje može biti obilno.

Dalmatiner Dalmatineri su snažni psi atletske građe, a poznati su i po dobrom zdravlju (Foto: Getty Images)

5. Foksterijer
Engleska pasmina od koje su potekle mnoge druge terijer pasmine poput Jack Russell terijera. Ovaj inteligentni pas kojeg je lako trenirati ima kratku dvostruku dlaku, a može se odlično slagati s malom djecom i drugim ljubimcima. Foksterijer pun je energije i traži redovito istrčavanje.

6. Doga
Ovaj veličanstveni pas potječe iz Njemačke, a riječ je o jednoj od najvećih pasmina na svijetu. Kao i mnoge druge velike pasmine, i doga je nježna i vrlo prijateljski raspoložena te voli iskazivati privrženost vlasniku, ali i dobivati isto tako natrag.

Slika nije dostupna Zaštitite ih: Pet tipova pasa koji su naročito osjetljivi na štetne sunčeve zrake

Rotvajler Nema zezancije! Deset pasmina koje svoj dom čuvaju bolje od alarma

7. Zlatni retriver
Jednu od najpopularnijih pasmina pasa na svijetu krasi dvostruka zlaćana dlaka otporna na vodu, dok na šapama ima plovnu kožicu, zbog čega je zlatni retriver odličan plivač. Nježnost, znatiželjnost, poslušnost i marljivost odlike su ove predivne pasmine.

8. Hrt
Slavan je po svojoj brzini, ali hrt će često radije od trčanja izabrati izležavanje na kauču. Krase ga dugačke atletske noge te vrlo blaga, mirna, nježna i opuštena narav. Diljem svijeta mnogo je hrtova spašeno iz nemilosrdnih utrka, a u Hrvatskoj se o njima brine udruga Honey, iz koje se spašeni hrtovi mogu i udomiti.

Deset antistres pasmina koje na ljude djeluju poput tablete za smirenje Štene francuskog buldoga Zlatni retriver Labrador retriver +4 Španjolski hrt

9. Labrador retriver
Pasmina koja potječe iz Kanade vrlo je prijateljski raspoložena prema ljudima, zbog čega se često školuje za psa vodiča ili pomagača. Nježnog je i blagog temperamenta te se fenomenalno slaže s djecom i drugim kućnim ljubimcima. Labrador retriver ima kratku dlaku, pa zbog toga dobro podnosi vrućine.

10. Pudlica
Prva dama među psima, pudlica ima jednostruku dlaku i zato jako dobro podnosi visoke temperature. Ova damica dolazi u tri veličine, standardnoj, minijaturnoj i toy. Pudlica je izrazito inteligentna i okretna, zbog čega ju je lako trenirati za izvođenje raznih trikova.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju