Životna priča Splićanke Anite Barišić dokazuje kako je došlo vrijeme da poslove prestanemo dijeliti na muške i ženske. Ona je jedina zavarivačica u splitskom škveru i bez prigovora radi u teškim uvjetima. Temperature do 70 stupnjeva Celzijusa, plinovi, pare – sve to podnosi stoički i posao odrađuje jednako kvalitetno kao i njezine muške kolege


Anita Barišić
već 30 godina radi kao zavarivačica. Prvi put je varila tijekom prakse u školi i toliko joj se svidjelo da je odlučila baviti se s ovim zanatom.

Anita kaže kako danas ne bi mogla zamisliti da radi bilo koji drugi posao jer joj je varenje ušlo u krv.

U to vrijeme bio je popularan film 'Flashdance' pa mi je zato bilo još draže, s osmijehom priča Anita.

Junakinja iz filma koja je radila u željezari našu Splićanku ohrabrila je da nastavi koračati muškim svijetom zavarivača pa je tako Anita danas jedina žena u splitskom škveru. Šta ona zavari, to će otpasti, kroz šalu su joj govorile muške kolege kada je počela raditi, ali ubrzo ih je uvjerila da svoje dužnosti obavlja jednako dobro kao i oni.

Nisu joj strani ni drugi tzv. 'muški' poslovi pa tako bez problema s kolegama mijenja cijevi na brodu, ali oni joj kao pravi kavaliri često pomognu kada treba ponijeti nešto teško.

Kaže kako danas ne bi mogla zamisliti da radi bilo koji drugi posao jer joj je 'varenje ušlo u krv'. Više o ovoj ženi lavici koja se bori protiv predrasuda pogledajte u prilogu InMagazina.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju