Annie Ferguson Muscato više od svega željela je dojiti svoju kći, ali ona je loše reagirala na majčino mlijeko. Annie je naposljetku odlučila kupiti formulu, a njezina odluka izazvala je komentar slučajne prolaznice koji ne mamu motivirao da napiše važno otvoreno pismo

Nakon mučnih pokušaja dojenja svoje bebice koja je loše reagirala na njezino mlijeko, Annie Ferguson Muscato odlučila je, suprotno vlastitim uvjerenjima, kupiti formulu. U trenutku kada je u dućanu uzimala proizvod prišla joj je slučajna prolaznica i upozorila je da majčino mlijeko najbolje.

Annie je ignorirala komentar, otišla doma, dala djetetu formulu i prvi put od rođenja djevojčica je hranu prihvatila bez bolova, suza i vrištanja. Tada je odlučila napisati otvoreno pismo ženi koja se osjetila pozvanom da komentira njezin odabir.

I onda smo napokon isprobali hipoalergenu mliječnu formulu bez proteina koju sam kupovala kada si me vidjela. Vrištanje se smanjilo. Moja beba se počela smijati.

Njezino obraćanje postalo je viralni hit, oduševilo i ujedinilo majke, one koje doje i koje koriste formulu. Ja dojim svoju bebu, ali apsolutno podupirem vašu odluku da koristite formulu ako je to najbolje za vaše dijete, komentirala je jedna od njih.

'Draga neznanko iz dućana.

Nisi mi trebala reći da je 'majčino mlijeko najbolje' dok sam kupovala formulu za bebu jer to već znam.

Znam da smo suprug i ja uzbuđeno otišlo na satove dojenja kada sam bila trudna. Znam da je moja beba sat vremena nakon rođenja sisala mlijeko s moje dojke. Znam da smo razgovarali sa savjetnikom za dojenje prije nego smo je odveli doma. Znam da nam je na početku bilo teško. Ponekad smo skupa plakale. Prijateljici su se kleli da će biti lakše. I bili su u pravu, postalo je lakše.

Znam da je 'majčino mlijeko najbolje' baš kao što i ti znaš. Ali dopusti mi da ti kažem još nešto što znam.

Znam da je moja beba vrištala nakon što bi se najela. Uvijala se od boli. Neutješna. Znam da sam u posljednjih mjesec i pol dana pokušala sve, mijenjala položaje, otišla još jednom savjetniku za dojenje. Znam da sam držala svoju bebu dok je satima vrištala, jedan dan punih osam sati. Znam da smo išle pedijatru dva puta tjedno otkad se rodila. Znam da sam izbacila soju, mliječne proizvode i zelene biljke iz svoje prehrane kako bi joj mlijeko bilo lakše probavljivo.

Još uvijek pumpam mlijeko i držim litre u zamrzivaču iako ga ona vjerojatno nikada ne neće moći jesti. Sve to zato što je 'majčino mlijeko najbolje'.

Draga neznanko, kada sljedeći put vidiš nekoga tko kupuje formulu, sjeti se da bi mame trebale podupirati jedna drugu.

I onda smo napokon isprobali hipoalergenu mliječnu formulu bez proteina koju sam kupovala kada si me vidjela. Vrištanje se smanjilo. Moja beba se počela smijati. Počela je spavati. A ja sam plakala. Zato što sam mislila da je majčino mlijeko najbolje. Mislila sam da ju je moje tijelo iznevjerilo. Mislila sam da nikada neće biti zdrava na formuli.

Znam da misliš kako me nije briga ili da sam lijena, a možda si mi stvarno pokušala pomoći i misliš da mi nitko nikada nije rekao za prednosti dojenja. Ali u krivu si. Ja znam ono što ti ne znaš, a to je da majčino mlijeko NIJE uvijek najbolje. Znam da je najbolje kada je beba sretna i zdrava. Znam da je hranjenje najbolje.

Sigurna sam da obje znamo kako je roditeljstvo teško. Jako teško. Ponekad ono što planiramo i želimo ne ispadne kako smo zamišljali, ali svi se trudimo raditi ono što je najbolje za našu djecu.
I zato, draga neznanko, kada sljedeći put vidiš nekoga tko kupuje formulu, sjeti se da bi mame trebale podupirati jedna drugu. Razmisli o svemu što možda ne znaš. Podsjeti sebe da je 'hranjenje najbolje' i nasmiješi se jer kupovanje formule znači da netko voli svoju bebu dovoljno da radi ono što je najbolje za nju.

S ljubavlju,

jedna mama koja radi najbolje što može i sretna beba nahranjena formulom.'

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju