Maria Ban, učenica Industrijsko-obrtničke škole u Šibeniku odlučila je ostvariti svoje snove i postati automehaničarka te je tako postala jedina djevojka u razredu, ali i cijeloj školi na ovom smjeru

Vidjeti ženu u automehaničarskoj radionici zaista je rijetkost, no Maria Ban iz Šibenika tu se savršeno snašla. Automobili su joj ljubav iz ranog djetinjstva, te uspješno mijenja sliku kako je popravak automobila samo muški posao.

Ja sam upisala ono što volim i važno mi je da imam podršku svojih roditelja. Oni su mi najveća podrška u životu i najvjerojatnije to ne bih upisala da se oni nisu s tim slagali, rekla je Maria Ban u prilogu emisije IN Magazin te napomenula da je prva osoba u obitelji koja se odlučila za ovaj posao.

Ja sam upisala ono što volim i važno mi je da imam podršku svojih roditelja. Oni su mi najveća podrška u životu.

U djetinjstvu se igrala i barbikama i automobilima. Odluka da bude automehaničarka bila je veliko iznenađenje za sve. To što je jedina djevojka u razredu ne smeta je ni najmanje jer kaže na sve se učenike gleda jednako.

Profesori nisu ništa bolji prema meni, svatko zaslužuje svoju ocjenu, ne dobivam ih na poklon. S prijateljima u razredu sam super i nema nikakve razlike.

Trenutačno pohađa drugi razred te je još jedna godina dijeli do željene diplome automehaničara i autoelektričara. No, Maria na tome ne želi stati. S obzirom da niže odlične ocjene želi nastaviti školovanje.

Mislim da u Karlovcu ima još četvrti stupanj ovoga smjera. Ne želim imati samo tri stupnja tako da ću pisati i četvrti nešto vezano uz moju struku.

Veliku potporu u svome naumu ima i od razrednog profesora koji s ponosom govori o svojoj učenici.

VLASTITA AUTOMEHANIČARSKA RADIONICA

Imamo sada pripreme za takmičenje, a Maria je pristala na pripreme. Nadamo se da će osvojiti neko dobro mjesto. Učenici iz ove škole već 20 godina osvajaju dobra mjesta, pa se nadamo da će i biti prva takmičarka koja će osvojiti neka od prvih mjesta u državi, rekao je profesor Marin Dodig.

Maria ističe kako se okolina nije navikla vidjeti ženu u automehaničarskoj ulozi.To je iskusila dok je bila na praksi.

Najteže je bilo drugima priviknuti se na mene jer sam jedina ženska pa misle da moraju paziti na mene ili da neću dobro napraviti, rekla je Maria.

Glavni cilj joj je pokazati da nešto za što se mislilo da žene ne mogu raditi pripada prošlosti. Najveća želja joj je imati svoju automehaničarsku radionicu i već zna kako bi izgledala.

Najvažnije mi je to da bude čista i uredna, a kakve će biti boje to me ne zanima. Ali možda bude i ružičasti zid, tko zna. Najvažnije je da se ja osjećam udobno u njoj. Tako da ću je raditi po svome guštu, poručila je Maria.

Više o mladoj automehaničarki koja ruši predrasude i slijedi svoj san pogledajte u prilogu emisije ''IN Magazin''.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju