Ljubavna priča između holivudske dive Lauren Bacall i legendarnog glumca Humphreyja Bogarta i danas se pamti kao jedna od najvećih romansi svih vremena. Međutim, kako to već biva u Hollywoodu, njihova veza samo je naizgled bila savršena, a u stvarnosti vrlo komplicirana.

Kad sam prvi put vidjela Humphreyja Bogarta, muškarca koji će postati ljubav mog života, nisam bila previše impresionirana. Mojoj prijateljici Rosalie svidio se puno više. Bila je to subotnja večer 1942. godine u njujorškom kinu Capitol. Stale smo u red za karte kako bismo gledale 'Casablancu'. Rosalie je mislila da je Bogart seksi. Ja sam mislila da je luda. Kad sam ga prvi put vidjela uživo i upoznala, također nije bilo nikakvog posebnog osjećaja. Imala sam samo 19 godina i tinta na mom holivudskom ugovoru s Howardom Hawkesom još se nije ni osušila. Tog dana kad sam s Hawkesom odrađivala probno snimanje, rekao mi je kako me želi staviti u film Caryjem Grantom ili Bogartom. Pomislila sam: ‘Grant – sjajno! Bogart – fuj!’ Nakon Božića 1943. godine, Hawkes me nazvao i rekao da za mene ima jedini dar kojeg stvarno želim – audiciju za njegov film 'To Have And Have Not'. Howard mi je odmah dao ulogu, ispričala je Lauren.

Partner u ovom filmu bio joj je upravo glumac s kojim isprva nije željela dijeliti veliki ekran, tada 44-godišnji Humphrey Bogart.

Prvi dan snimanja Lauren je bila nervozna do te mjere da su joj se glava i ruke tresle prilikom snimanja scene u kojoj joj Bogart mora pripaliti cigaretu: Već sam tada shvatila kakav je sjajan čovjek bio Bogart. Napravio je sve što je mogao kako bi mi olakšao snimanje. Uopće nije bio flertav tip. Ja jesam, ali nisam flertala s njim. Samo smo se puno šalili, naš smisao za humor se podudarao.

Od tog dana do njihovog prvog poljupca prošlo je tri tjedna. Jednu večer, nakon snimanja, Bogart je ušao u njezinu garderobu kako bi joj poželio laku noć. Kao i obično, međusobno su se šalili, a onda se odjednom Bogart nagnuo prema njoj, primio je za bradu i poljubio. Zatim je iz džepa izvadio kutiju šibica i tražio Lauren da na nju napiše svoj broj telefona, što je ona i učinila.

Sve bi ovo zvučalo kao divan početak velike romanse da nema jedne činjenice - Bogart je u to vrijeme bio u braku sa svojom trećom suprugom, Mayo Methot.

Njihov brak nije bio nimalo sretan, a u holivudskim krugovima godinama se pričalo o tome kako je Mayo u napadu bijesa i pod utjecajem alkohola jednom čak i ubola Bogarta nožem.

Između Bacall i Bogarta počela se rađati velika kemija i to je bilo jasno svima koji su tada radili s njima, a posebno Hawkesu koji je tu kemiju iskoristio i za malu promjenu scenarija prema kojem je Bogart trebao zavesti drugi lik, ali naposljetku je zavodio lik kojeg je glumila Lauren.

Međutim, redatelju se nije sviđala njihova afera i pred kraj snimanja rekao je Lauren da će je Bogart naposljetku odbaciti, a on više neće htjeti raditi s njom.

Tužna i razočarana Lauren sve je ispričala Bogartu koji ju je uvjerio da je Hawkes samo ljubomoran jer njezina pažnja više nije posvećena samo filmu.

Nazvao me jednom usred noći i rekao da me očajnički želi vidjeti. Bio je u baru iza ugla i pitao želim li se naći s njim. Navukla sam na sebe pulover i potrčala mu u zagrljaj. Bilo je divno biti tako željena i obožavana. Nitko nikad prije nije to osjećao prema meni. A bilo je i tako dramatično nalaziti se u sitne sate kada se činilo kao da je cijeli svijet naš, priznala je Lauren.

Njihovoj vezi protivila se i njezina majka koja je sumnjala u motive 25 godina starijeg glumca koji se već tri puta ženio: Pokušala sam joj objasniti da je Bogart nesretan sa svojom ženom, ali nije mu vjerovala ni sekunde. Bio je njezinih godina, imao tri žene i puno pio. Kakav bi to muškarac mogao biti u njezinim očima, osim loš?

Na kraju snimanja filma, odlučili su prekinuti svoju vezu. Bogart se vratio svojoj ženi, ali nije mogao prestati misliti na Lauren.

Sada se bojim da ćeš postati nestrpljiva i da ću te izgubiti, ali čak i ako se to dogodi, nikad te neću prestati voljeti, napisao joj je u jednom od svojih pisama.

Supruga Howarda Hawkesa odlučila ju je upoznati s Clarkom Gableom kako bi istjerala Bogarta iz njezinog uma, ali taj plan nije upalio. Bio je lijep, ali nije u meni stvorio nikakav osjećaj. Pokušala sam stvoriti privlačnost prema njemu, ali to se jednostavno nije dogodilo, priznala je Lauren.

U njezinom srcu i dalje je bilo mjesta samo za Bogarta, a onda je dobila novu priliku da provodi vrijeme s njim. Naime, počeli su raditi zajedno na filmu "The Big Sleep".

Tada se nešto prelomilo u Bogartu i odlučio je ostaviti svoju ženu. Mayo je pristala na razvod i Bogart se službeno razveo 10. svibnja 1945. godine. Samo 11 dana kasnije, vjenčao se s Lauren na farmi svog prijatelja u američkoj državi Ohio.

Lauren je kasnije priznala kako Bogart zapravo i nije bio zainteresiran za novi brak, ali ona ga je natjerala da što prije jedno drugome kažu sudbonosno da. Četiri godine kasnije dobili su sina Stevena, a 1952. godine kći Leslie.

Njihov brak naoko je bio savršen, ali ispostavilo se da da ni jedno ni drugo naposljetku nisu bili vjerni.

Bogart je još prije kraja trećeg braka započeo aferu sa svojom frizerkom Veritom Thompson koja je trajala 14 godina, a Lauren je postala meta jednog drugog slavnog zavodnika.

To je bio Frank Sinatra, njihov zajednički prijatelj. Sinatra je naprosto obožavao Bogarta i njegove uloge gangstera i imponiralo mu je što se glumac njegovog kalibra želi družiti s njim.

Međutim, svidjela mu se i Lauren. Kada je Bogart 1956. godine saznao da je ima rak grla u naprednom stadiju i da mu preostaje još godina dana života, Sinatra mu je redovito dolazio u posjet kako bi ga nasmijavao pričama iz svoje glamurozne svakodnevice.

Misliš li da dolazi zbog mene ili zbog tebe, upitao je Bogart Lauren jednom prilikom, a istina je bila negdje između te dvije opcije.

Bio je ljubomoran na Franka. Dijelom zato što je znao da volim s njim provoditi vrijeme, a dijelom zato što je znao da je Frank zaljubljen u mene, priznala je Lauren.

Njihova veza nije bila tajna za nikoga. Svi su znali za Bacall i Franka. Samo smo se nadali da Bogart ne zna za to, ispričala je njihova prijateljica Ketti Frings.

U rujnu 1956. godine Sinatra je organizirao veliku zabavu u Las Vegasu povodom Laureninog 32. rođendana i poslao po njih u Los Angeles privatni avion. Bogart je ipak odlučio ostati kod kuće s djecom, ali Lauren je otputovala u Vegas: Tada je Bogart već bio jako bolestan. Trebala sam malo te buke, ekstravagancije, opće ludosti Las Vegasa, osjećaj da nemam nikakvu odgovornost i da živim dobar život.

Humphrey Bogart preminuo je četiri mjeseca kasnije, 14. siječnja 1957. godine.

Posljednjih nekoliko mjeseci te strašne bolesti, počela sam ovisiti o Frankovom prisustvu. U mojim očima predstavljao je fizičko zdravlje i vitalnost. Dio mene jednostavno je trebao muškarca s kojim može razgovarati i Frank je postao taj muškarac. Ništa nije bilo planirano, jednostavno se dogodilo. Postali smo stalan par, ali nikad nisam znala na čemu sam s njim. Nisam razumjela igre koje je igrao, jedan dan bi me obožavao, a drugi dan nestao. Bila sam udana za pravog odraslog muškarca, Bogart je znao što želi i kad ga je žena voljela, on se zbog toga osjećao jače, a ne slabije. S druge strane, Frank bi se povukao, ispričala je glumica.

Sinatra je zaprosio Bacall koja je pristala na brak, ali kada su mediji saznali za to, vjerovao je kako im je Lauren sve otkrila i ostavio je.

Nakon Sinatre, započela je vezu s glumcem Jasonom Robardsom za kojeg se udala 1961. godine. U braku su dobili sina Sama, a razveli su se 1969. godine zbog Jasonovog alkoholizma.

Nakon Robardsa više se nije udavala, a do kraja života samo je jednog muškarca spominjala kao najveću ljubav koju je ikad doživjela - Bogarta.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju