Baklava je savršen desert za ljubitelje slatkih i hrskavih zalogaja. No oko ovoga deserta stvorila se fama zahtjevne pripreme zbog koje je mnoge žene izbjegavaju priređivati kod kuće. Tradicionalna turska baklava uistinu traži višesatnu pripremu, no mi vam nudimo trikove s kojima ćete prepoloviti njenu pripremu. Evo što trebate napraviti


Sastojci:

1 pakiranje gotovih listova za baklavu od ½ kg
400 grama mljevenih oraha
100 grama nasjeckanih oraha
125 ml maslaca
50 ml biljnog ulja
500 grama šećera
75 grama šećera u prahu
½ litre vode
1 limun

Priprema:
1. Uštedite dragocjeno vrijeme i listove za baklavu kupite gotove u trgovini. Izrežite ih tako da odgovaraju veličini vašeg lima za pečenje.

2. Rastopite maslac, pomiješajte ga s toplim uljem, pa kistom dobro premažite svaki list za baklavu ovom mješavinom. (Uštedite vrijeme i ugrijte sastojke u mikrovalnoj pećnici!)

Originalna turska baklava radi se od mljevenih pistacija, no vi je možete napraviti i od oraha, lješnjaka ili badema.

3. Mljevene orahe, nasjeckane orahe i šećer u prahu pomiješajte zajedno.

4. Rastopljenim maslacem 'zalijepite' po tri lista za baklavu, posipajte mješavinu slatkih oraha po površini listova, pa istim tempom nastavite dok ne potrošite sve sastojke.

5. Oštrim nožem zarežite gornji dio baklave gdje ćete kasnije rezati komade ove poslastice, a bilo bi poželjno vilicom 'ispikati' površinu po kojoj ćete kasnije prelijevati slatki sirup.



6. Napravite agdu odnosno preljev za baklavu: u lonac ulijte oko pola kilograma šećera, pola litre vode (voda bi trebala ići dva do tri prsta iznad površine šećera) te iscijeđeni sok jednog limuna. Pustite da se šećer rastopi oko 25 minuta na umjerenoj vatri tako da dobivena tekućina ima sirupastu teksturu. Ostavite da se ohladi.

7. Baklavu stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu 10 minuta na oko 220 stupnjeva Celzija da dobije lijepu svijetlosmeđu boju na vrhu, a potom smanjite temperaturu na 150 stupnjeva Celzija i pecite još 45 minuta da se svi sastojci dobro termički obrade i dehidriraju.

8. Vruću baklavu zalijte hladnim preljevom, i pustite da se dobro cijela ohladi prije posluživanja.

Savjet plus:
Originalna turska baklava radi se od pistacija, a ako nemate orahe pri ruci ovaj recept možete zamijeniti i bademima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju