Za Filipa Babića iz Valpova njegovi poznanici kažu da ima zelene ruke, a on na taj kompliment sa smiješkom odgovara kako se nada se da će ga još dugo služiti. Naime, ovaj profesor biologije i veliki zaljubljenik u cvijeće na svom balkonu uredio je pravo cvjetno carstvo koje oduševljava šarenilom i ljepotom.

Galerija Balkon u centru Valpova koji 'puca' od cvijeća i izaziva divljenje - 13 Balkon u centru Valpova koji 'puca' od cvijeća i izaziva divljenje - 9 Balkon u centru Valpova koji 'puca' od cvijeća i izaziva divljenje - 14 +12 Balkon u centru Valpova koji 'puca' od cvijeća i izaziva divljenje

Nakon što vide moj balkon i količinu biljaka na njemu, nerijetko me pojedinci pitaju, 'ima li ovdje mjesta za šalicu kave?' I doista, na svega nekoliko kvadrata, osim biljaka, uspjela su stati i dva stolca, a i na stolu ima prostora za pokoju šalicu. Okružen svojim biljkama dok ispijam gutljaje omiljene kave, osjećam se kao zadovoljan gost u biljnom carstvu. I mislim da upravo takav balkon treba i ostati, kaže Filip Babić iz Valpova koji radi kao profesor biologije u gimnaziji A. G. Matoša u Đakovu.

Balkon u centru Valpova koji 'puca' od cvijeća i izaziva divljenje - 2 Na Filipovu balkona ima pelargonija, bolivijskih begonija, ukrasnih koprivica, klorofituma, tradeskancija,... (Foto: Privatne fotografije)

Ljubav prema biljkama, otkriva Filip, razvijala se zajedno s ljubavi prema biologiji već u osnovnoškolskim danima. U godinama koje su uslijedile, a naročito na studiju biologije, stekao je znanje iz botanike i mnoštvo korisnih iskustava vezanih uz pravilni uzgoj i održavanje različitih biljnih vrsta.

Upravo osvješćujem svoj gotovo 15-godišnji suživot s biljkama, stoga je jasno da mi je njihova prisutnost u životnom prostoru od neprocjenjive, u mome slučaju, gotovo esencijalne važnosti! Najveći mi je izazov nabaviti manju biljnu sadnicu, a potom ju njegovati i pratiti do postizanja njezine prirodne veličine i, kod dijela mojih biljaka, bujne cvatnje, govori.

Balkon u centru Valpova koji 'puca' od cvijeća i izaziva divljenje - 10 Na balkonu prepunom cvijeća uspjela su stati i dva stolca, a i na stolu ima prostora za pokoju šalicu (Foto: Privatne fotografije)

Njegov balkon u stambenoj zgradi koja se nalazi u samome centru grada Valpova, površine je šest četvornih metara. Budući da su na većem dijelu balkona biljke izložene višesatnom, popodnevnom sunčevom zračenju, na njemu dominiraju vrste poput pelargonija i bolivijskih begonija, a u zasjenjenim dijelovima smjestile su se ukrasne koprivice, klorofitumi, tradeskancije i druge biljke.

Većinu slobodnog vremena Filip provodi na balkonu, obilazeći svoje biljke, provjeravajući eventualnu prisutnost štetnika, otkidajući ocvale dijelove i slično.

Samo za pažljivo zalijevanje, uz pretpostavku da je riječ o danu s visokom temperaturom zraka, treba mi ponekad i do dva sata jer ono zahtijeva pravilan odabir i pripremu odgovarajuće mineralne ishrane, a to vrijeme iskoristim i za provjeru stanja same biljke. Nekome bi održavanje ove količine biljaka bila prava tlaka, no kada se jednom uhodate i to radite s guštom, onda je u pitanju lak posao, tijekom kojega se ne misli na vrijeme, a biljke uvijek višestruko uzvrate svojim bujnim rastom i cvatnjom, ističe.

Balkon u centru Valpova koji 'puca' od cvijeća i izaziva divljenje - 11 Prolaznici se dive i Filipovim impresivnim puzajućim pelargonijama koje krase balkonsku ogradu (Foto: Privatne fotografije)

Prolaznici se dive i njegovim impresivnim puzajućim pelargonijama koje krase balkonsku ogradu, a koje Filip sadi u različitim kombinacijama boja.

Uz odabir zdravih biljaka, smatram da je za pelargonije (dakako, i ove puzajuće) iznimno važno osigurati veće žardinjere i vrhunski supstrat za sadnju.

Kvalitetan je supstrat osnova uspjeha u uzgoju biljaka te je stavka na kojoj, unatoč velikoj ponudi jeftinih supstrata na tržištu, ne bismo trebali štedjeti. Isto tako, iznimno ih je važno smjestiti na Suncem izložene površine - zdrava, snažna i redovno dohranjivana pelargonija podnosi i najjače ljetne vrućine te cvate neprestano do prvog mraza.

Balkon u centru Valpova koji 'puca' od cvijeća i izaziva divljenje - 9 Balkon u centru Valpova koji 'puca' od cvijeća i izaziva divljenje (Foto: Privatne fotografije)

Njihov uzgoj započinjem mineralnom ishranom ujednačenog NPK odnosa, a potom, sredinom lipnja, počinjem stimulirati veću cvatnju gnojivom s većim udjelom fosfora i kalija. Zapravo, nekog posebnog trika osim redovnog zalijevanja, kvalitetne mineralne prihrane i, dakako, ljubavi prema biljkama i nema, opisuje.

Pravo su mu otkriće, nastavlja, bolivijske begonije, što i ne čudi s obzirom na njegovu sklonost svim vrstama begonija od kada se bavi biljkama.

Vrlo su otporne, malih zahtijeva, sjajno podnose osunčane dijelove balkona, a svojom cvatnjom oduševljavaju svakog posjetitelja moga balkona. Mislim da će ih na godinu biti i više, dodaje Valpovčanin Filip Babić kojeg često pitaju u čemu je tajna takvog bujnog rasta biljaka i neprekidne cvatnje.

Uvijek rado dijelim savjete sa zainteresiranima, a pozitivne povratne informacije potvrda su i moga maloga doprinosa širenju ljubavi prema biljkama i ideje ozelenjivanja životnog prostora, a naročito onih u urbanim dijelovima. Od svih komplimenata, izdvojit ću onaj da imam zelene ruke, kaže profesor biologije.

Balkon u centru Valpova koji 'puca' od cvijeća i izaziva divljenje - 4 Balkon u centru Valpova koji 'puca' od cvijeća i izaziva divljenje - 4 (Foto: Privatne fotografije)

Oduševljava prolaznike: Najljepši zagrebački balkon, na kojem raste 120 biljaka Zagrebački balkon prepun cvijeća zadivljuje prolaznike - 14 Zagrebački balkon prepun cvijeća zadivljuje prolaznike - 2 Zagrebački balkon prepun cvijeća zadivljuje prolaznike - 13 +13 Zagrebački balkon prepun cvijeća zadivljuje prolaznike - 12 Pogledajte maaali balkon stana na Pešćenici pretvoren u oazu začinskog bilja i povrća Ivana Marketin iz Zagreba svoj balkon veličine uredskog stola pretvorila je u malu zelenu oazu - 7 Ivana Marketin iz Zagreba svoj balkon veličine uredskog stola pretvorila je u malu zelenu oazu - 4 Ivana Marketin iz Zagreba na svom majušnom balkonu uzgaja razno začinsko bilje - 4 +18 Ivana Marketin iz Zagreba svoj balkon veličine uredskog stola pretvorila je u malu zelenu oazu - 1

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju