Balkon Jasenke Marije Kaštelan slovi kao najljepši u Zagrebu, a svojom ljepotom svakodnevno oduševljava i prolaznike. Jasenka i njezin suprug su u mirovini, a već skoro 40 godina žive u stanu u Španskom. Jasenka povremeno još nešto sašije, naštrika i hekla jer, kako kaže, voli zaposliti ruke.

Galerija Zagrebački balkon prepun cvijeća zadivljuje prolaznike - 14 Zagrebački balkon prepun cvijeća zadivljuje prolaznike - 2 Zagrebački balkon prepun cvijeća zadivljuje prolaznike - 13 +13 Zagrebački balkon prepun cvijeća zadivljuje prolaznike

Ipak, njezin najveći ponos i sreća je mali balkon veličine pet i pol kvadratnih metara na kojem raste oko 120 primjeraka biljaka. U nekim razdobljima tijekom godine Jasenkin balkon je toliko krcat da ni igla više ne stane.

Ima tu zaista svega, pa i kaktusa starih oko 45 godina, koji su predivni kad počnu pupati, a kad procvatu su raj za oči. Bolivijske begonije gospođi Jasenki pravo su otkriće i sreća, cvatu bujno do kasne jeseni, a gomolj se sprema i u rano proljeće sadi.

Zagrebački balkon prepun cvijeća zadivljuje prolaznike - 15 'Uživam provodeći vrijeme na svom balkonu, to me opušta i smiruje' (Foto: Privatne fotografije)

Obožavam zelene padajuće biljke, kao što je metiljeva trava (creeping jenny), ukrasni batat, dihondra i glechoma, neki zovu ukrasna dobričica, neki nepeta. Uživam provodeći vrijeme na svom balkonu, to me opušta i smiruje. Volim to šarenilo, da ne volim, ne bi ga bilo toliko, jer popunjen je svaki kutak, čak na stoliću je cvijeće, govori Jasenka Marija Kaštelan iz zagrebačkog naselja Špansko.

Cvijeće su voljele njene pokojne mama, baka, tete, pa joj je ljubav prema cvijeću vjerojatno u genima. I u podstanarskoj sobi uvijek je imala po koju biljku, jer joj život bez biljaka ne bi bio potpun. Od kada je u mirovini i kod kuće ima i više vremena i sve više brine o svome cvijeću i balkonu.

Zagrebački balkon prepun cvijeća zadivljuje prolaznike - 11 I Jasenkina susjeda u stanu ispod obožava cvijeće (Foto: Privatne fotografije)

Nije uvijek sve išlo glatko i nije uvijek sve uspijevalo, ističe, bilo je puno pokušaja i promašaja, no to se svakome događa. Balkon je na jug, ali nije idealna pozicija. Na pet i pol kvadratnih metara nikada nema manje od 100 komada biljaka, a ove ih je godine čak oko 120.

Ujutro nakon kupaonice i odijevanja, prvo na balkon, dok se kuha kava. Zalijevanje, čišćenje svakog žutog lista, skupljanje ocvalih cvjetova, nikad to ne stoji na biljci. Ono što se istinski voli nije teško, baš suprotno, opušta i usrećuje. Kad sam na balkonu ne mjerim vrijeme, ali treba nekad pola sata, nekad dva da sve obavim, opisuje.

Zagrebački balkon prepun cvijeća zadivljuje prolaznike - 13 Balkon Jasenke Marije Kaštelan slovi kao najljepši u Zagrebu (Foto: Privatne fotografije)

Zbog svoje raskoši, naročito pred jesen, Jasenkin balkon bude toliko bujan da cvijeće i biljke padaju do balkona ispod, no susjedima na katu niže to ne smeta, štoviše, kažu da im dobro dođe jer stvara malo hlada.

Moje cvijeće prekriva čitav njihov balkon, no susjedima to nikada do sada nije smetalo, mada im ponavljam uvijek iznova, ako smeta da porežu, no nisu nikada. Susjeda ispod voli cvijeće koliko i ja, ona čak uređuje mali vrt, ja joj dam prošlogodišnju zemlju, koji put i koju sadnicu, otkriva Jasenka čiji balkon oduševljava i polaznike kojih je puno jer je ispred zgrade velika šetnica s klupama. Mnogi stanu i gledaju, pa i slikaju. Jasenka fotografije svog malog raja objavljuje u mnogim grupama na društvenim mrežama.

Zagrebački balkon prepun cvijeća zadivljuje prolaznike - 10 Ovako Jasenkin balkon izgleda pred jesen (Foto: Privatne fotografije)

Nađe se poneka mlada dama kojoj je previše. Nekome smeta štrik za rublje, ali za sušilo za rublje na balkonu nema mjesta jer je pretrpan cvijećem, dodaje. Ipak, većina je oduševljena Jasenkinim balkonom za čiju je ljepotu, prije svega, zaslužna istinska ljubav prema cvijeću, a onda i dobra volja.

Nikad ne smije biti teško učiniti što treba, ali i održavanje ovakvog balkona nije jeftino, pogotovo ako se kupuje sve u najvišoj kvaliteti, što ja radim, od zemlje, gnojiva zaštite, kaže Jasenka Marija Kaštelan iz Zagreba.

Dvorište u Belišću u kojem je medicinska sestra Tünde uredila svaki kutak Medicinska sestra Tünde Jančikić iz Belišća uredila je bajkovito dvorište u kojem se opušta nakon stresnog posla na odjelu intenzivne njege - 11 Medicinska sestra Tünde Jančikić iz Belišća uredila je bajkovito dvorište u kojem se opušta nakon stresnog posla na odjelu intenzivne njege - 6 Medicinska sestra Tünde Jančikić iz Belišća uredila je bajkovito dvorište u kojem se opušta nakon stresnog posla na odjelu intenzivne njege - 20 +21 Medicinska sestra Tünde Jančikić iz Belišća uredila je bajkovito dvorište u kojem se opušta nakon stresnog posla na odjelu intenzivne njege - 22

Pogledajte jedno od najljepših dvorišta u Petrinji koje izgleda poput malog raja Dvorište Vesne Muže iz Petrinje jedno je od najljepših u tom kraju - 16 Dvorište Vesne Muže iz Petrinje jedno je od najljepših u tom kraju - 19 Dvorište Vesne Muže iz Petrinje jedno je od najljepših u tom kraju - 3 +18 Dvorište Vesne Muže iz Petrinje jedno je od najljepših u tom kraju - 2

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju