Očekivati da će dijete slijepo pratiti naš glazbeni ukus dobar je put do razočaranja. Djeca odrastaju u posve drugom razdoblju od nas i logično je da će upijati sve trendove, pa tako i one glazbene.

Poneki roditelji hvale se kako su uspjeli educirati svoje dijete kako bi zavoljelo bolji glazbeni žanr od modernog šunda, drugima mrak pada na oči kad ih dijete pita novac za ulaznicu na neki narodnjački koncert i misle da su promašili u odgoju. Kako postupiti u slučaju da naše dijete sluša glazbu koja se kosi s nekim našim vrijednostima ili koje nam jednostavno zvuče grozno?

Moja je prijateljica odbila dati novac svom djetetu da ide na koncert one srpske pjevačice koja je napunila Arenu nekoliko dana zaredom. Pa je dijete potrošilo svoju ušteđevinu da kupi ulaznicu, a majka joj je onda zabranila izlazak van. Što je dobila time? Ništa.

Ne znate li što sluša vaše dijete, nemojte to pokušavati doznati krišom ili na silu.

Mala je bila ljuta na majku, a u svojoj sobi slušala cajke i dalje, iako potiho da ne uzbuđuje majku koja je osluškivala preko knaufa zvukove iz sobe u koju nije smjela ući nakon neviđene svađe. Majka je bila izvan sebe. Nekadašnja rokerica koja je cijelo djetinjstvo dijete vodila na koncerte ne može shvatiti kako njezino dijete sluša narodnjake.

Isto kao što je ona slušala rock, za razliku od svoje majke koja je slušala Vladu Kalembera! I njezina je majka bila u šoku kad je ona bila mlada. Mislila je da je dijete nepovratno otišlo u pogrešnom smjeru u životu i da će ubrzo postati narkomanka koja nije završila školu. A ona je postala cijenjena doktorica. U salama kad operira pušta rock. Njezin kolega kirurg pušta zabavnjake. Odabir glazbe koja drugima nije po volji ne mora značiti da je druga osoba a priori lošija po bilo čemu.

Niti će vam slušanje Mozarta u trudnoći pomoći da vam dijete bude natprosječno inteligentno. To je marketinški trik.

Kad smo kod Mozarta, kupila sam nedavno svom djetetu tzv. zvukovnu slikovnicu u kojoj pritiskom određenih točki sviraju različite Mozartove skladbe koje prate radnju. Oduševljena je i ne pušta je iz ruku danima. Štoviše, ima svoju omiljenu skladbu - Čarobnu frulu, konkretnije Ariju Kraljice noći. Ali ipak joj je draže slušati Juhuhu pjesmice s YouTubea, da se ne lažemo.

Nisam ni ja ispala klapska kraljica unatoč tome što je moj očuh pjevao u klapi, a majka ih je rado doma slušala .

Ne želim ograničavati djetetov glazbeni izbor. Iako kod nas kod kuće neće nikad čuti cajke, nemam iluzije da će se tijekom školovanja s njima upoznati kroz druženja s prijateljima iz razreda. I neka to čuje. Neću joj braniti da išta sluša jer znam da zabrane samo potiču želju.

Ako djetetu puštate samo provjerene skladbe po svom ukusu i branite mu slušanje nekih pjesama koje slušaju njegovi vršnjaci, razvit ćete u njemu otpor i pojačati želju za tim nepoželjnim žanrom.

Apsolutno trebate dijete upoznati s glazbom koju smatrate dobrom kako bi ono bilo izloženo različitim vrstama, umjesto da upija samo vršnjačke preferencije. No nemojte očajavati ako dijete ne prati vaš ukus u stopu.

Možda je upravo obiteljska atmosfera ta koja tjera djecu prema određenim glazbenim žanrovima

Prva pjesma koju je moje dijete znalo pjevati bila je Space oddity Davida Bowieja jer ju je često slušala dok se vozila s nama u autu i svidio joj se refren Ground control to major Tom.

Bilo je slatko slušati je kako s dvije godine pjeva Bowieja. Ipak, nemam uopće problem s tim da joj u budućnosti ta glazba ne bude dio repertoara. Već će ona naći svoj put.

Nisam ni ja ispala klapska kraljica unatoč tome što je moj očuh pjevao u klapi, a majka ih je rado doma slušala i pjevala svojim predivnim sopranom. Nisu mi odbojne, to je dio mog odgoja i u određenim prilikama jako volim slušati klape. Na primjer, kad smo na moru pa onda naši prijatelji zapjevaju spontano. Ali hoću li doma pustiti klape da sviraju? To sam radila samo kad je mama umrla jer su me podsjećale na nju.

No vratimo se na cajke, jer one su trenutačno trn u uhu brojnim roditeljima. Bih li dopustila svom djetetu da ide na koncert neke tamo djevojke čiju sam jednu pjesmu jedva uspjela poslušati do kraja? Bih. Ali bih i istražila zašto je takva muzika zanima.

Možda to sluša zbog društva, možda zbog neke ideologije, možda jer je nesretna, možda baš jer je sretna.

Iskreno, prije bih joj dopustila odlazak na takvu vrstu događanja gdje ide radi zabave s frendicama nego da ide na neki koncert s političkim predznakom gdje se muzika koristi za promicanje određenih ideja i koncepata.

Za mene kao majku veći bi poraz bio da je vidim u crnoj majici sa zabranjenim simbolima na tzv. domoljubnom koncertu nego u šljokastoj majici na nedomoljubnim narodnjacima (iako mi i ovo potonje i samo kao zamisao zvuči grozno), jer to znači da joj nisam prenijela vrijednosti koje gajimo u našem domu.

Mina svira Dijete upoznati s glazbom koju smatrate dobrom (Foto: Barbara Slade Jagodić)

Mislim da bih u oba slučaja razgovarala s djetetom i objasnila joj što sve glazba zapravo promiče i kakvo okruženje stvara, a htjela bih i čuti što se to sviđa mom djetetu u vezi te muzike – ide li na koncerte zbog društva ili poistovjećivanja s nekim idejama koje nisu primarno zabavnog tipa.

Postoje istraživanja koja dokazuju jaku vezu između odabira glazbe i agresivnih radnji.

Slušanje glazbe koja promiče nasilje povećava osjećaje neprijateljstva, a zašto neko dijete ima potrebu za takvom vrstom glazbe, treba istražiti. Djeca koja ne odrastaju u konfliktnim obiteljima i koja se osjećaju povezana s roditelja, koji znaju da ih uvažavamo i da smo im podrška neće imati potrebu biti buntovna. Možda je upravo obiteljska atmosfera ta koja tjera djecu prema određenim glazbenim žanrovima.

Nisu sve djevojke koje slušaju cajke lake, kako znam čuti da ih zovu.

Ne znate li što sluša vaše dijete, nemojte to pokušavati doznati krišom ili nasilu. Upitajte dijete da vam pusti neke pjesme jer vas zanima, ne reagirajte naglo i ne koristite riječi to nećeš slušati pod mojim krovom jer mu doslovce govorite da vam u budućnosti skriva što sluša, a to vam nije u interesu.

Je li vam bitno koju glazbu sluša vaše dijete:

glasova:

Nisam majka tinejdžera koji trenutačno hrle na narodnjake, ali znam da u životu ima puno gorih problema od slušanja cajki. To što dijete prolazi kroz neku fazu možda znači samo istraživanje, ne i poistovjećivanje s nekim stvarima koje su možda povezane s takvom vrstom muzike.

Djevojčica na selu Je li odgoj djece na selu zaista bolji od odgoja u gradu? Mina u igri "Kako to, kako to?": Kako smo djeci oduzeli slobodu mic po mic

Nisu sve djevojke koje slušaju cajke lake, kako znam čuti da ih zovu. Nisu sve rokerice narkomanke niti su svi koji idu na glazbenu akademiju i sviraju Mozarta sveci.

Izložite djecu različitim glazbenim žanrovima, potičite razgovore o glazbi i ne skačite sa zabranama za svaku pjesmu koja vama nije po volji. Sjetite se sebe u mladosti. Vjerojatno ste i sami slušali nešto što je vašoj majci paralo uši, a ispali ste dobra osoba. Ako niste, teško da za to možete okriviti (samo) glazbu.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju