Unatoč napretku posljednjih godina, neki roditelji, a posebno mame, i dalje imaju potrebu umanjivati svoje obiteljske obveze u radnom okruženju. Pritom se ne misli na pokazivanje slatkih fotografija vašeg djeteta kolega, već na to da se roditelji nekad aktivno trude skriti da imaju djecu ili da su uključeni u brigu o djetetu.

Radeći u kolektivima 20 godina, upoznala sam žene za koje sam bila uvjerena da nemaju djecu. Bile su prve na radnom mjestu, ostajale su zadnje, gotovo nikad nisu bile odsutne.

Sad kad sam i sama majka znam koliko je to u nekom običnom životu nemoguće izvesti. I koliko su te žene zapravo morale birati. Djeca se razbole svako malo, vrtići ne rade do 19 ili 20 sati, gro je nepredviđenih situacija u kojima jednostavno biraš između toga hoćeš li biti s djetetom ili raditi. Osim toga, djecom se treba i aktivno baviti – svaki dan.

Vjerujem da se svi sjećamo onog lika kojem je za vrijeme online sastanka u sobu uletjela kćerkica. Konkretno, bio je to profesor Robert Kelly, koji je preko Skypea za BBC komentirao situaciju s predsjednikom Južne Koreje kad mu je u sobu uletjela kćerkica, a zatim i mali brat te na kraju majka. Iako je postao internetska senzacija, i to u pozitivnom smislu, Robert Kelly u intervjuu za Guardian rekao je kako je mislio da je njegova karijera završila jer je napravio pogrešku ispred cijelog svijeta.

Upravo je taj strah postao prisutan kod mnogih roditelja – što će se dogoditi ako ne budu mogli savršeno raditi svoj posao jer imaju dijete ili djecu.

Pogotovo se to tiče majki

Možda ste već ranije čuli za termin kazna za majčinstvo – nebrojena su istraživanja pokazala da se majčinstvo negativno odražava na visinu plaće, povišice i napredovanja u karijeru u odnosu na druge. I zbog toga mnoge žene pribjegavaju tajnom roditeljstvu.

Tajno roditeljstvo termin je koji je 2019. godine skovala ekonomistica Emily Oster u članku za The Atlantic o normaliziranju roditeljstva na radnom mjestu, a odnosi se na tendenciju da skrivate ili umanjite elemente obiteljskog života izvan radne zajednice zbog brige da će vam se to negativno odraziti na karijeru.

Postoje i legitimni razlozi zbog kojih ljudi ne žele govoriti o djeci na poslu. Na primjer, žele potpuno odvojiti svoj privatni život od poslovnog. Međutim, gro je dokaza da je majčinstvo jedna od glavnih kočnica u karijernom napredovanju.

Mnogo desetljeća nakon raznih akata i prava u kojima su muškarcima i ženama zajamčene jednake plaće, žene i dalje zarađuju 83 centa od svakog dolara koji zaradi muškarac (Gender Pay Gap Report, 2024). Ta je razlika još veća kad se pogledaju samo majke, koje zarađuju 75 centi za svaki dolar isplaćen tatama.

Majke se nerijetko smatra manje posvećenima poslu i manje sposobnima, ne ostvaruju napredovanje na poslu kao muškarci, a i rjeđe ih se zapošljava u odnosu na žene koje nisu majke.

Apsolutno je jasno zašto se žene groze pitanja o roditeljstvu, posebno na intervjuima za posao (nije legalno, ali ispitivači jako dobro znaju indirektno postaviti pitanja da otkriju koliko imate slobodnog vremena izvan posla i na što ga trošite).

Skrivanje počinje već s trudnoćom

Neke žene skrivaju da su trudne, pogotovo kad su na pozicijama gdje se natječu s muškarcima i ne žele otkriti ništa što bi moglo zasmetati poslu.

Nerijetko osjećaju potrebu da se dodatno potrude kako bi pokazale da su jednako vrijedne, odnosno skrivaju da su bolesne zbog straha da ih ne počnu smatrati nepouzdanima.

Nakon poroda velik se dio žena vrati na posao puno ranije nego što bi zapravo htjele jer ne žele da drugi misle kako je dijete ikakva prepreka poslu, čak rade i više kako bi se nanovo dokazale, a nerijetko ne ostaju doma dok je dijete bolesno jer se na to gleda negativno.

Ne čudi što se dobar dio žena odluči za samostalno poduzetništvo ili za neki drugi iskorak u karijeri kada postanu majke. I ja spadam u tu skupinu.

Nije lako biti majka ni kad si poduzetnica. Jednostavno postoje trenuci kad moraš odabrati što ti je važnije u životu - dijete ili posao.

Zovu te da budeš govornik na važnoj konferenciji koja se održava isti dan kad je i prvi plesni nastup tvoje curice.

Ne osuđujte tajno roditeljstvo, osuđujte uvjete zbog kojih se to nažalost događa.

Moraš završiti jedan jako važan projekt da firma ostvari xy prihoda i trebaš raditi svaki dan do ponoći da sve stigneš, a dijete je upravo dobilo kozice ili mononukleozu.

U firmi su najavljeni otkazi, a tebi jako treba da zadržiš posao jer imaš kredit i samohrana si majka. Svi rade prekovremeno, a šef te moli da ostaneš dulje u četvrtak kad tvoj sin igra važnu utakmicu i obećala si doći.

To su samo neke situacije u kojoj znaš da će netko patiti. Ili dijete ili posao. A uvijek ti.

Nije lako biti roditelj, a još je teže biti roditelj koji mora skrivati da to jest. Ne osuđujte tajno roditeljstvo, osuđujte uvjete zbog kojih se to nažalost događa.

Barbara Slade Jagodić o umornim majkama Velik broj žena sanja da koji dan ostanu same. I to ne znači da ne vole svoju djecu i muža Dijete u majčinu zagrljaju Zašto djeca trebaju više vremena provoditi s roditeljima nego s vršnjacima?

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju