Svake godine krećemo u potragu za prekrasnim božićnim drvcem koje će divno mirisati i svojom pojavom ukrašavati dom tijekom cijelih blagdana. No često se očekivanja na kraju ne pretvore u realnost jer bor ne traje onoliko koliko smo očekivali.

 

Galerija Kako odabrati božićno drvce koje će trajati Bor treba vlage kako bi što duže ostao svjež Najizdržljivija je nordijska jela +1 Ideje za dekoriranje jelke s kuglicama u zelenoj boji - 10 Prilikom odabira bora često gledamo samo oblik te zanemarujemo ostale faktore, zbog čega drvce brzo počne izgledati otužno. Kako vam se ove godine to ne bi dogodilo, razgovarali smo s dugogodišnjim uzgajivačem borova koji nam je otkrio koji su ključni koraci za odabir savršenog božićnog drvca.

1. PROVJERITE SVJEŽINU BORA 

Kako biste izbjegli kupnju bora koji je izgubio svježinu, napravite jednostavnu provjeru. To ćete učiniti tako da uhvatite za iglice i povučete. Ako počnu opadati, to znači da je bor već izgubio svoju svježinu.

  Bor treba vlage kako bi što duže ostao svjež Bor treba vlage kako bi što duže ostao svjež (Foto: Living4media)

2. KOJA JE VRSTA BORA NAJIZDRŽLJIVIJA?

Kad se radi o rezanom drvcu, najbolja je nordijska jela zato što su joj iglice glatke i ne opadaju. Uz to, ima snažne grane koje će izdržati težinu svih božićnih lampica i ukrasa.

Osim nordijske jele, nećete pogriješiti ni ako odaberete srebrnu smreku. Obična smreka koja je svježe odrezana odradit će svoje, ali će u toplom prostoru prva izgubiti svoju vlažnost. Njezina je prednost što prekrasno miriše.

 

3. NAJBOLJE VRIJEME ZA KUPOVINU

Najbolje je vrijeme za kupovinu bora između 15. i 24. prosinca, no kupite li svježi bor i održavate li ga na pravilan način, možete ga kupiti i znatno ranije.

Najizdržljivija je nordijska jela Najizdržljivija je nordijska jela (Foto: Living4media)

4. ŠTO JE BOR TEŽI, TO ĆE DUŽE TRAJATI 

Nakon što pronađete drvce idealne visine, provjerite koliko je teško. Što je bor masivniji to će duže trajati jer zadržava više vode i duže će mu trebati da se osuši, a jednom kad se bor osuši, iglice počinju opadati.

I kad ste konačno odabrali bor, sad ga još samo morate dovući na treći kat. Bez lifta. Ako vas u toj misiji kojim slučajem zabole leđa – ne zaboravite uzeti Neofen* jer će uz njega bolovi proći, a pogled na prekrasno drvce ostaje.

 

5. ODRŽAVANJE BORA

Odrezan bor u prosjeku traje od četiri do šest tjedana. Kako biste mu produžili vijek trajanja i spriječili opadanje iglica, bor držite nekoliko sati u kanti vode, a ako je moguće, neka bude umočen u vodu tijekom cijelih blagdana.

Također, držite ga podalje od izvora topline jer to isušuje drvce, zbog čega ono brže propada i pušta iglice, a ponekad poprimi i smeđu boju.

 

*Neofen je lijek za ublažavanje bolova. Sadrži ibuprofen. Za oralnu primjenu. Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

PLAĆENI OGLAS O LIJEKU

Bor treba vlage kako bi što duže ostao svjež Bor treba vlage kako bi što duže ostao svjež (Foto: Living4media)

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju