Fleksibilna i umjerena prehrana bazirana na kvalitetnim namirnicama idealna je za sve one koji se u svojem tijelu žele osjećati ljepše i zdravije. Upravo se na tome bazira fleksitarijanstvo – novi način prehrane koji fokus stavlja na namirnice biljnog porijekla, pri čemu se meso konzumira povremeno. Smanjimo li porcije i okrenemo se prehrani bogatoj nutritivno kvalitetnim namirnicama s manje loših masnoća, osjećat ćemo se lakše i ugodnije u svojoj koži, a sve to bit će popraćeno i zavidnom linijom, kojoj svi težimo.

Fleksitarijanci prehranu temelje na filozofiji da je umjerenost u hrani nit kojom se trebamo voditi prilikom kreiranja svojeg jelovnika. Njihova je prehrana fleksibilna, tako da nije strogo naznačeno koliko puta tjedno smijemo nešto jesti.

Jedino čega se treba pridržavati jest da se meso u prehrani treba više naći u ulozi priloga negoli kao osnovna namirnica jer se fleksitarijanska prehrana bazira na namirnicama biljnog podrijetla – u prvom redu su to cjelozrnate žitarice, mahunarke, orašasti plodovi, voće i povrće.

Kao i u svakoj prehrani, važno je uspostaviti ravnotežu i fleksitarijanci su toga svjesni. Oni smatraju da je meso izvrstan izvor proteina, koji su izrazito važni u izgradnji i očuvanju mišićnog tkiva, a njihovi biljni pandani im po pitanju proteina ne mogu parirati. Upravo zato konzumiraju ga povremeno i brinu o njegovoj kvaliteti, a fokus se stavlja na kvalitetne namirnice napravljene od probranih sirovina bez puno loših masnoća.

Zlatno je pravilo ovog načina prehrane da je meso tek mali dio obroka, dok je sve ostalo bazirano na namirnicama biljnog podrijetla, koje imaju prirodno niže kalorijske vrijednosti. Ono što se želi poručiti ovom vrstom prehrane jest to da se ne mora izbacivati cijela skupina namirnica kako bismo se zdravo hranili, već prehrana može biti raznovrsna i fleksibilna. Tako možemo nastaviti uživati u hrani kao što smo to radili i dosada, dok poneke namirnice koje su u svojoj osnovi životinjskog porijekla lako možemo zamijeniti za one biljnog.

Plant-based namirnice koje su 100 posto biljnog porijekla sve češće možemo vidjeti na policama trgovina, pa ćemo tako među njima pronaći i poznate namirnice koje inače svakodnevno konzumiramo, no u malo drugačijem ruhu, kao što su majoneza, namaz, kokos mast, pa čak i salame i burgeri. Iako će nam sva osjetila govoriti da jedemo upravo ono što smo donedavno jeli, Planet of Plants proizvodi su u potpunosti biljnog porijekla, pa je tako burger napravljen od proteina graška, majoneza od vlakna psilijuma, a umjesto svinjske masti za kuhanje se koristi kokosova, pri čemu se neće osjetiti nikakva razlika u okusu. Uz ove namirnice lako će biti prebaciti se na fleksitarijanstvo jer ćemo bez problema moći zamijeniti postojeće namirnice koje smo dosad konzumirali.

Fleksitarijanska prehrana je idealna za one koji se svakodnevno bore s viškom kilograma, ali i za one koji žele zadržati željenu težinu jer se prakticira uravnotežena prehrana, pri čemu se iz nje ništa ne isključuje. U fleksitarijanstvu se, baš naprotiv, uključuju mnoge namirnice biljnog porijekla koje su bogate proteinima i dragocjenim vlaknima te time pospješuju našu probavu i smanjuju kolesterol. Ovakva vrsta prehrane, koja je više kao stil života, ima mnogo dobrobiti za zdravlje, posebice za srce i krvne žile.

Fleksitarijanci imaju manji indeks tjelesne mase, i to za čak 15 %, te manji rizik od razvoja bolesti poput dijabetesa i karcinoma.

Iako još uvijek nije dovoljno prepoznato kod nas, fleksitarijanstvo je prema časopisu U.S. News & World Report's uvedeno na popis najboljih dijeta zbog svojih brojnih dobrobiti i za zdravlje i za okoliš. S prehrambenim kompanijama poput Zvijezde i Pika, koji se priklanjaju ovom trendu i pomažu u održavanju prehrane bazirane na namirnicama biljnog podrijetla, fleksitarijanstvo će zasigurno uskoro postati popularan način prehrane i kod nas.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Zvijezda po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju