Tijekom ljeta izbor je obuće ogroman te će svatko pronaći nešto za sebe. No, prilikom kupnje takve obuće vrlo je bitno pripaziti na određene stvari. Donosimo vam 10 najčešćih pogrešaka koje radimo kada biramo ljetnu obuću

1. Biranje cipela s preuskim đonom
Nošenje cipela s đonom koji je preuzak za vaša stopala nije dobra ideja jer izaziva neugodnost koju ćete osjetiti tijekom čitavog dana. Također, takva obuća zna uzrokovati i urasle nokte.

2. Kupovanje obuće čiji luk ne odgovara nožnom luku
Kada luk obuće ne odgovara nožnom luku, onda stopalo nije oslonjeno na čitavu podlogu cipele već se oslanja samo na dvije vanjske točke, na prednji dio stopala i na petu. Nošenje takve obuće može uzrokovati probleme s cirkulacijom, pojačano znojenje stopala te bolove u nogama.

3. Nošenje obuće s predugim đonom
Đon cipela puno duži od dužine stopala najčešće se može naći kod japanki i sandala sličnog izgleda. Zbog viška prostora hodanje u takvoj obući može biti čudno i nesigurno jer postoji veća mogućnost za spoticanje.

4. Biranje cipela s prekratkim đonom

Vrlo je važno naći udoban i odgovarajući kroj ljetne obuće te izbjegavati cipele s preuskim ili predugim đonom

Kada je đon sandala prekratak, stalno se morate oslanjati na prste. To znači da su mišići čitavo vrijeme napeti te da je težina tijela na stopalima neravnomjerno raspodijeljena.

5. Kupovanje preširokih cipela
Kada je kroj cipela preširok i labav za vaša stopala, jedino što ih onda pridržava jesu prsti. Tada su također mišići čitavo vrijeme napeti, a često nošenje takve obuće kasnije može dovesti do boli u koljenima i leđima.

6. Nošenje prevelike obuće
Svaki put kada podignete nogu tijekom nošenja cipela koje su prevelike, zategnete mišiće i prste kako obuća ne bi ispala. Zbog toga su veće šanse da ćete se spotaknuti i izgubiti ravnotežu.

7. Nošenje cipela rađenih od neprirodnih materijala
Tijekom ljetnih mjeseci savjetuje se nošenje obuće rađene od prirodnih materijala poput kože ili tekstila. Nošenje cipela od umjetne kože po toplom vremenu nije dobra ideja jer su vrlo loše prozračnosti. Također, kada su temperature vrlo visoke, razne kemijske komponente cipela mogu djelovati na kožu.

8. Biranje cipela rađenih od lakirane kože
Kada su visoke temperature, svakodnevno nošenje cipela od lakirane kože nije preporučljivo. Naime, takva obuća nije dovoljno prozračna te ne upija vlažnost. Isto tako, previsoke temperature mogu oštetiti kožu.

9. Nošenje zatvorenih cipela na bose noge
Tijekom ljeta nošenje zatvorenih cipela poput mokasinki na bose noge dovodi do pojačanog znojenja stopala. Takvu obuću najbolje je nositi s čarapama.

10. Biranje cipela s ravnim đonom
Nošenje cipela s ravnim i tankim đonom više od dva sata na dan nije preporučljivo jer može loše utjecati na zdravlje. Naime, takva obuća nije dizajnirana da ublaži udarac pete o pod zbog čega to tijelo osjeti tijekom svakog kretanja.

Također, težina tijela nije jednako raspoređena i mišići su stalno napeti, a kako biste to ublažili, možete nositi ortopedske uloške.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju