Najvažnija odluka koju svaki par može donijeti je ulazak u brak. No, prije nego što se odlučite vjenčati, postoji jedno pitanje na koje morate odgovoriti

Socijalni psiholog Eli Finkel autor je knjige "Sve-ili-ništa brak". On smatra kako je važno da se par suoči s dugoročnom kompatibilnošću prije nego što donesu odluku o ulasku u brak. Naime, dugoročna kompatibilnost velik je faktor u izbjegavanju rastave.

Upravo kompatibilnost između partnera igra vrlo veliku i bitnu ulogu

Finkel smatra da kada se ljudi odluče vjenčati, velik dio razloga za to je što misle da su kompatibilni. No, na tu odluku utječe samo nekoliko godina koje je par zajedno proveo. Njihov život i budućnost neće uvijek biti identični tim godinama.

Trenutna kompatibilnost nimalo ne garantira da će par biti kompatibilan za tri ili pet godina, navodi Finkel, inače profesor psihologije na prestižnom američkom sveučilištu Northwestern.

Jer ako se vaši ciljevi razlikuju, ako se vaše idealne verzije onoga što želite biti ne podudaraju, onda postoji razina nekompatibilnosti među vama.

Finkel smatra da si tada trebate postaviti jedno pitanje – Kako možemo povisiti razinu naše kompatibilnosti? On zaključuje da su za to presudne dvije stvari.

DVA FAKTORA KOJA UTJEČU NA RAZINU KOMPATIBILNOSTI

1. Motivacija

Naime, dugoročna kompatibilnost važan je faktor u izbjegavanju rastava

Osoba u vezi mora odlučiti da joj je veza dovoljna bitna. Čak i ako se ciljevi te osobe ne poklapaju s partnerovim ciljevima. No, važno je da odluči uložiti trud, žrtvovati se i naći kompromis kako bi postali još više kompatibilni.

2. Sposobnost
Ako zapravo od partnera želite intenzivne filozofske debate ili da bude odličan teniski partner, postoji mogućnost da on ili ona jednostavno neće biti dobri u tome. U takvim situacijama, umjesto da pokušate postati kompatibilniji najbolje je da to neslaganje postane nevažno. Jer u takvim debatama i teniskim mečevima možete uživati s prijateljima.

Prije odluke o ulasku u brak važno je znati kako postoji rizik da ćete se vi i vaš partner promijeniti te da više nećete biti toliko kompatibilni.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju