Shiitake gljive još su se prije 2.000 godina počele uzgajati u Istočnoj Aziji, preciznije u Kini, Koreji i Japanu gdje ih se naziva i carskim gljivama. Taj nadimak potpuno im priliči jer su izuzetno ljekovite, a njihovu blagodat prepoznala je obitelj Polovina, vlasnici OPG-a Polovina u Kutini na kojem se već skoro tri godine uzgajaju shiitake gljive

Shiitake gljive druge su najčešće uzgajane gljive na planeti, a njihova popularnost nimalo ne čudi s obzirom da sadrže pregršt minerala, velike količine vitamina B, amino kiseline i biljna vlakna. Zbog svojih izuzetnih ljekovitih svojstava shiitake gljive su veoma cijenjene u drevnoj kineskoj medicini.

Shiitake gljive sprječavaju razvoj štetnih mikroorganizama kao što su virusi i bakterije, pa se upotrebljavaju i u suzbijanju raznih vrsta infekcija

Na Dalekom istoku vlada mišljenje da shiitake štite organizam od degenerativnih bolesti, sprječavaju niz organskih poremećaja, uništavaju stanice raka, pročišćavaju tijelo od štetnih materija, daju energiju i podižu nivo vitalnosti organizma. Suvremena medicinska ispitivanja pokazala su da shiitake gljiva zaista ima antitumorsko i antikancerogeno djelovanje, a blagotvorno djeluje i nakon kemoterapija i zračenja.

'Carska' gljiva, kako shiitake nazivaju u Japanu, povoljno utječe i na reguliranje krvnog tlaka i snižavanje kolesterola u krvi. Shiitake gljive također sprječavaju razvoj štetnih mikroorganizama kao što su virusi i bakterije, pa se upotrebljavaju i u suzbijanju raznih vrsta infekcija.

Vrijednost shiitake gljive prepoznala je obitelj Polovina koja na svom obiteljskom gospodarstvu OPG Polovina u Kutini ovu 'caricu' uzgajaju od 2013. godine. Uzgojem gljiva bave se 15-ak godina, a danas, uz bukovače i druge vrste gljive, na svojem obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu proizvode svježe gljive shiitake, sušene gljive i shiitake u kapsulama kao dodatak prehrani.

'Slični proizvodi na tržištu u sastavu imaju najviše 5 do 11 posto gljive, ostalo su dodaci, začini, sušeno povrće, škrob, brašno... Naša mješavina je 100 posto čista gljiva bez ikakvih dodataka. Gljiva je uzgajana bez ikakvih dodatnih sredstava', ističe Kristina Polovina.

Ime ove moćne gljive potječe od japanske riječi shii što je japansko ime stabla cuspidata Castanopsis, a take znači gljiva. U Istočnoj Aziji uzgaja se više od 2.000 godina. Shiitake gljive koriste se i za pripremu raznih ukusnih jela, najčešće se prodaju svježe shiitake, a i sušene mljevene vrlo su popularne te se koriste u pripremanju juha, umaka, gulaša, variva, rižota,...

Obitelj Polovina s našim čiateljicama podijelila je dva jednostavna i brzo gotova recepta sa svježim shiitake gljivama.

1. SHIITAKE S KRUMPIROM

Sastojci za 2 osobe:
- 2 glavice crvenog luka
- 200g shiitake gljive
- 4 srednja krumpira
- češanj bijelog luka
- začini: sol, vegeta, crvena paprika, malo papra

Priprema:
1. Crveni luk narežite na ploške, stavite na ugrijano ulje i pržite dok luk ne postane staklast.
2. Dodajte na četvrtine narezan krumpir, posolite i dodajte malu žličicu crvene paprike. Zalijte vodom da prekrije krumpir.
3. Dinstajte 20-tak minuta, dodajte narezane shiitake i pirjajte još desetak minuta. Na kraju začinite po želji s vegetom i paprom. Poslužite uz salatu.

2. SHIITAKE S JAJIMA

Sastojci za dvije osobe:

- 100 grama shiitake gljiva
- 4 jaja
- češanj češnjaka
- sol, papar, malo nasjeckanog peršina

Priprema:
1. Ugrijte ulje na tavi, dodajte zgnječeni češnjak i narezane shiitake te posolite
2. Kad gljive omekšaju, otprilike nakon 10-tak minuta, dodajte razmućena jaja.
3. Kad su jaja gotova dodajte malo papra i pospite peršinom.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju