Pridržavanje rutine njege lica ponekad nije lako, posebno ako uključuje više koraka. U onim trenucima kada bismo najradije sve preskočili, treba se prisjetiti zašto to uopće činimo. Tri su koraka oko kojih bi se trebala vrtjeti jutarnja beauty rutina, a objasnit ćemo i zašto.

 1. Osnažite kožu

Bez obzira na to koji ste tip kože, prvi i najvažniji korak u njezi bi trebao biti zaštita kožne barijere. Zaštićena kožna barijera bit će osnažena, boljeg tonusa i zdravog sjaja. Kako biste to učinili kako treba, prvo morate znati protiv čega se borite.

Klinička studija, provedena u dva kineska grada, otkrila je veliki utjecaj brzine starenja zbog izloženosti onečišćenom zraku. Studija je pokazala kako žene, koje žive u jednom od gradova s visokom stopom neočišćenog zraka, imaju vidljivu pigmentaciju i tamne mrlje po koži lica. Također studija se fokusirala i na količinu vitamina E u koži koji je bio u opadanju od čak 90 posto, a ključan antioksidans u koži lica čija uloga je zaštita kožne barijere. Zahvaljujući antipolucijskoj tehnologiji Minéral 89 ne samo da blokira zaustavlja čestice onečišćenog zraka već i ojačava funkciju kožne barijere kako bi omogućio koži da se sama brani od štetnih enzima. Oni tječu na kolagen i elastin, proteine koju su odgovorni za svjež i mladolik izgled kože. Kad kožna barijera nije zaštićena, dolazi do njezina propadanja, a manifestira se sivom, umornom kožom bez zdravog sjaja

Naša je koža najsretnija u okruženju u kojem vlada vlažnost zraka, prosječno između 40 i 70 posto, a u zatvorenim prostorima idealna vlažnost zraka oko 50 posto. Zbog različitih promjena kao što su godišnja doba i vremenski uvjeti ili pak uređaji za grijanje i hlađenje, razina vlage u unutarnjim prostorima često može pasti i na 20 posto. U tim slučajevima se na našoj koži stvara osjećaj zatezanja, postaje sklona iritacijama i svrbežu. A ako pak vlaga u zraku viša od one idealne to može dovesti do porasta bakterija, koje nam donose neželjene prištiće i iritacije.

Naša koža pati od termalnih šokova i treba vremena da se prilagodi na promjene temperature u svom okruženju. Primjerice, izloženost stresu rezultira razornim posljednicama koje će se manifestirati na našoj koži; akne, bore, iritacije, osipi, hiperpigmentacija i sl. Pridodajte tomu i užurbani način života i neispavanost i dovest će vas do osjetljivosti kože i njezinog isušenja. Sve te kožne neprilike uvelike utječu na kožnu barijeru koja pod njihovim utjecajima slabi.
S obzirom na to da na te čimbenike ne možemo utjecati, kožnu barijeru treba zaštititi, ali i osnažiti. Postoje proizvodi koji su namijenjeni baš za tu ulogu, a među njima se izdvaja Vichy Minéral 89 booster. Taj proizvod koji se našao na top-listi beauty proizvoda uglednog modnog časopisa Vogue, na koži kreira nevidljiv zaštitni sloj koji djeluje kao prva linija obrane kože od vanjskih utjecaja i jača barijernu funkciju kože.

Vichy Mineral 89 booster Vichy Mineral 89 booster Foto: Vichy

Jedinstvena kombinacija vulkanske vode Vichy, prvi putu koncentraciji od 89 posto udružena s hijaluronskom kiselinom prirodnog podrijetla,prema čemu je i dobio ime Vichy Minéral 89 booster, čini kožu otpornijom na vanjske čimbenike i vraća joj zdravi sjaj. Protiv onečišćenja bori se anti-pollution tehnologijom koja blokira čestice onečišćenja od prianjanja na kožu i čini kožu otpornijom na onečišćenja.

Kada je koža pod utjecajem vanjskih agresora, nije u stanju obavljati svoju funkciju, poput zadržavanja vode i održavanja vlažnosti te dolazi do razornih posljednica. Srećom, Minéral 89 booster pomaže koži zadržati vlagu zahvaljujući hijaluronskoj kiselini koja zadržava 1000 puta više vode od svoje težine te ju čini glatkom i punijom. Upravo zbog toga je od velike važnosti korisititi Minéral 89 koji u sebi ima hijaluronsku kiselinu kako bi koži pomogli zadržati vlažnost i vratiti joj stari sjaj.

Dokazalo je to ispitivanje provedeno na 52 žene koje su booster koristile dva puta dnevno četiri tjedna. Pokazalo se da Vichy Minéral 89 kožu čini 20 posto glađom i 21 posto punijom.Zbog toga je odličan proizvod s kojim možete započeti dan, a dostupan je u svim ljekarnama.

2. Nahranite kožu

Kožu je osim izvana veoma bitno nahraniti i iznutra. U borbi protiv sivog tena i umorne kože bez sjaja pomaže uravnotežena i raznolika prehrana. Za zdravlje kože povećajte unos voća poput dinja, manga i marelica koje su bogatekarotenoidima koji se pretvaraju u vitamin A. Uz barem jednu od tih namirnica, u jutarnji smoothie pomiješajte agrume koji su bogati vitaminom C. Njime su bogati i kivi, jagode te crveni ribiz.

Pravilna prehrana Pravilna prehrana Foto: Vichy


Ako pak više volite slani i konkretniji doručak, birajte hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama poput lososa koji produžuje mladolikost kože, odnosno odgađa znakove starenja. Uz to možete poslužiti rajčice koje su prepune likopena, moćnog crvenog pigmenta s antioksidativnom funkcijom koji štiti stanice i stanične strukture od štete izazvane djelovanjem slobodnih radikala.

Dobro je znati da se likopen nalazi i u grejpfrutu, papaji i lubenici.
Važan je i unos vode. Neka vam čaša vode ujutro postane zdrava navika i dodatan korak do sjajnog tena. Također, zadajte si cilj da do kraja dana popijete najmanje litru i pol tekućine.

3. Zaštitite kožu

Iako sunce popravlja raspoloženje i vrlo je zdravo za kožu jer potiče stvaranje vitamina D, prekomjerno izlaganje ili izlaganje suncu onda kada je ono najjače može rezultirati preuranjenim starenjem kože. Dakle, ako ste u mogućnosti, svakako izbjegavate zadržavanje na suncu između 11 i 16 sati, a za potrebnu dozu dnevnu vitamina D dovoljno će je provesti između 10 do 20 minuta na suncu.

Kožu je važno zaštiti tijekom cijele godine, posebno lice i ostale izložene dijelove tijela kao što su vrat i ruke. UV zračenje su zrake sunca koji dopiru do zemlje i do naše kože.

Tek 5 posto UV zraka dopire do nas, a dijelimo ih na UVA i UVB zrake. UVA (ultraviolet ageing) zrake predstavljaju čak 9% UV zraka koje dopiru do nas te su prisutne cijele godine, čak i kada je oblačno. Što znači da do nas dopiru i dok smo u zatvorenom prostoru; bilo da smo u uredu ili vozeći se u automobilu. One prolaze kroz oblake, staklo i epidermu. Iako su bezbolne, one stvaraju slobodne radikale, te mogu utjecati na fotostarenje, hiperpigmentaciju, crvenilo, svrbež, akne i razvoj raka kože.

UV zrake dolaze sa svih strana odbijajući se od pijeska, snijega, betona i drugih površina, a zaštititi biste se trebali i ako ste na poslu ili kod kuće sjedite uz prozor.

Koliko jak SPF mora biti, to ovisi o vašem tenu, no bitno ga je nanositi svako jutro. Stručnjaci preporučuju da prije izlaganja suncu cijelo lice zaštitimo kremom. Za učin kovitu zaštitu, kremu je potrebno nanijeti 15 do 30 minuta prije izlaganja Suncu, kako bi se krema dobro upila u površinski sloj kože. Te ju ponovno nanijeti svakih dva sata na kožu, jer se krema skida nakon kupanja, brisanja ručnikom ili pak znojenja.

Osobe s osjetljivom kožom trebale bi birati proizvode s višim faktorom, ali i dalje izbjegavati direktno izlaganje sunčevoj svjetlosti.Koristite li svakodnevno puder, možete provjeriti ima li on SPF u sebi.No čak i ako ima, što je za kožu lica dovoljno, ne zaboravite zaštititi vrat i ruke.

Također, SPF ponekad nije dovoljno nanijeti samo jednom dnevno. Preporučuje se ponavljanje nanošenja kreme sa zaštitnim faktorom svaka dva sata, nakon kupanja ili jakog znojenja tijela. Naravno, to vrijedi ako ste na suncu duži period.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju