Siječanjska depresija, odnosno osjećaj melankolije i tuge, obuzima mnoge nakon što prođu prosinačka slavlja i moramo se vratiti u više-manje jednoličnu svakodnevicu. Hoću li se uspjeti držati svoje novogodišnje odluke i smršavjeti ili prestati pušiti? Kako će mi se novčanik oporaviti od blagdanskog trošenja? Pitanja su to koja muče mnoge, a odgovore možemo potražiti i na treningu 'Body Empathy', jedinstvenoj tehnici koja kombinira ples i psihologiju koja od ove godine postoji u Zagrebu

Fizička aktivnost, slažu se mnogi, najbolji je lijek protiv depresije, tuge, melankolije, bilo kojeg negativnog i nelagodnog osjećaja, a puno kretanja u kombinaciji s psihološkim radionicama pruža jedinstvena tehnika Body Empathy koju su osmislili kineziologinja Ana Kuhanec Brašnović, trenerica popularnog senzualnog fitnesa (S faktor) i psiholog Hrvoje Maleković.

'Danas u užurbanom svijetu, prepunom profesionalnih, obiteljskih i ostalih obaveza teško je pronaći vremena za sebe. Body Empathy tehniku preporučujemo ženama kako bi se osjećale zadovoljnije, sigurnije, samouvjerenije te da bolje funkcioniraju u svim svojim životnim ulogama', kaže Ana Kuhanec.

Body Empathy može trenirati svaka žena starija od 18 godina, a gornje dobne granice nema. Ova jedinstvena tehnika povećava senzulanost i osjećaj za vlastito tijelo

Donja dobna granica za Body Empathy je 18 godina, a gornje dobne granice nema. Nije potrebne nikakva fizička sprema niti kondicija jer radionice 'Emocija u pokretu', na kojima se trenira Body Empathy, nisu primarno usmjerene na postizanje dobre tjelesne forme već su psiho fizičkog karaktera, ističe Ana.

Na Aninoj plesnoj radionici polaznice će upoznati kružne kretnje koje povećavaju senzualnost, osjećaj za vlastito tijelo i zadovoljstvo kroz sam proces tjelovježbe. Na Hrvojevim psihološkim radionicama upoznat će spoznajne procese koje će primjenjivati u praktičnom radu i svakodnevnom životu.

Svi koji na licu mjesta žele vidjeti kako Body Empathy izgleda mogu doći 13. veljače u 11 sati na 'teaser' trening u novootvoreni Ana ‘s Sensual fitness studio u Tomislavovoj 11 u Zagrebu.

No prije nego upoznate sve tajne Body Empathyja, evo kako se same možete motivirati u provođenju novogodišnjih odluka i postizanju sreće i zadovoljstva uz savjete Ane Kuhanec Brašnović i Hrvoja Malekovića:


1. Ne treba se povoditi za famom najdepresivnijeg dana, mjeseca ili godišnjeg doba, jer to ne vrijedi za svakoga.

'Osobno obožavam zimu i snijeg. Naravno ljepše je kad si negdje u planini i uživaš na godišnjem, no sreću treba vidjeti i u malim stvarima pa ako i ne možemo na skijanje ili u planine možemo uživati samo u snježnom pejzažu ili šetnji prirodom.

Meni osobno, koja često izbivam iz kuće i gotovo nikad nisam kod kuće, siječanj je idealan da se u slobodno vrijeme ušuškam u toplini doma uz obitelj, a za što ti ne treba novaca jer često siječanjsku depresiju povezuju s nedostatkom novaca nakon blagdana', ističe Ana.

2. Radite nešto što vas veseli u slobodno vrijeme, nebitno imate li ga puno ili malo.
Donesite odluku o zdravijoj prehrani i redovitom odlasku na tjelesnu aktivnost koju volite pa ćete s tom odlukom sigurno osjetiti psihofizičke promjene koje će itekako utjecati na vaše raspoloženje. Osjećat ćete se bolje i lakše se nositi sa stresom.

'Vježbanjem se smanjuje razina hormona kortizola koji uzrokuje stres, a podižu se adrenalin i razina hormona sreće (endorfini i serotonin). Nakon što odradim trening plesa od sat vremena na mom licu pojavi se osmijeh i teško da će ga išta skinuti', kaže Ana.

3. Naučite uživati u malim stvarima. Osvijestite koje su to male stvari koje vas čine sretnima.


'Što mene najviše čini sretnom? Trudim se da su to male stvari, no naravno nije to uvijek tako i svi smo najsretniji kada nam se postavljeni životni ciljevi uspješno vode k realizaciji. Nekad sam najsretnija bila kad sam u svoje slobodno vrijeme putovala, no danas kao majci su mi se i prioriteti promijenili pa je moja najveća sreća, osim mog osobnog uspjeha na poslu i u obitelji, svaki uspjeh moje 4-godišnje kćeri Eve Marie', priča Ana, a Hrvoje dodaje:

'Svoja sam stanja godinama proučavao tehnikom introspekcije i nakon dvadesetak godina predanog rada mogu reći da imam dobar uvid kako moje ponašanje, misli, a i okolina utječu na to kako se osjećam. Tijekom tog vremena prikupio sam listu od stotinjak stvari koje me vesele i trudim se često uzeti nešto s te liste, poput putovanja, glazbe ili meditacije.'

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju