Do Božića je ostalo tek mjesec dana, pripreme za omiljeni blagdan počinju, a nekoliko dana dijeli nas i od paljenja prve svijeće na adventskom vijencu.

U mnogim domovima ozbiljne pripreme za božićno vrijeme počet će na blagdan svete Katarine koju slavimo 25. studenog, a upravo ćemo imenom Katarina otvoriti popis imena za djevojčice u nastavku.

Naime, približavanje Božića odlučili smo iskoristiti kao povod za sastavljanje popisa imena za djevojčice rođene u ovom predivnom periodu godine. Radi se o imenima koje povezujemo s božićnim blagdanima, poput primjerice imena Lucija. Naime, na blagdan svete Lucije sije se božićna pšenica.

U svakom slučaju, ako uskoro očekujete dolazak vaše djevojčice, možda joj želite nadjenuti "božićno" ime. Njih 12 zajedno sa značenjima donosimo u nastavku.

1. Katarina

Više je teorija o značenju imena Katarina, a često ga nose djevojčice rođene na blagdan svete Katarine. Radi se o imenu grčkog podrijetla koje prema jednoj od teorija ima značenje "ona koja je čista".

2. Barbara

Sveta Barbara slavi se 4. prosinca i zaštitnica je rudara i dobre smrti, a radi se o imenu grčkog podrijetla izvedenom iz riječi barbar što znači "tuđi". Latinski barbarus pak znači 'strani i divlji'.

Beba Novi život se rađa: 10 imena za djevojčice s najljepšim značenjem

3. Lucija

Lucije imendan slave na dan svete Lucije 13. prosinca, a samo ime dolazi od latinske imenice lux (u genitivu lucis), a znači "svjetlost, sjaj, jasnoća". U prošlosti se to ime često davalo djeci rođenoj u rano jutro, sa svitanjem dana, kada se ponovno "rađa" i Sunčeva svjetlost.

4. Marija

Ime Marija nosila je Isusova majka, a nose ga i mnoge djeovjčice rođene u Hrvatskoj. Tumačenja imena Marija je nekoliko, a a prema jednom od njih ime je izvedeno od egipatskog "mry" što znači "voljena", odnosno "od Boga voljena".

Po starijim tumačenjima ime je nastalo od hebrejskog "mir" (gorko) i "jam" (more) pa bi značenje bilo "gorčina mora".

Ime Marija rasprostranjeno je po cijelom svijetu Meri, Marion, Mari... 20 divnih verzija najčešćeg ženskog imena na svijetu

5. Božena

Ime Božena izvedeno je od pridjeva božja. Božene imendan slave 1. prosinca, a još jedan oblik imena je i Božana.

6. Stela

Ime Stela ima latinsko podrijetlo i dolazi od riječi stella koja znači zvijezda, a zvijezda je jedan od simbola Božića. Prema Bibliji, zvijezda je Sveta tri kralja dovela u Betlehem, do mjesta gdje se rodio Isus.

7. Anđela

Anđeli su također jedan od simbola Božića, a ime Anđela ima grčko podrijetlo i dolazi od riječi angelus, koja znači poslanik i vjesnik. Anđeli su duhovna bestjelesna bića koja su prisutna u mnogim religijama i duhovnim vjerovanjima.

8. Nikolina

Nikoline imendan slave na svetog Nikolu, 6. prosinca. Ime je ženska izvedenica imena Nikola koje dolazi d starog grčkog imena Nikolaos nastalog od riječi nike (pobjeda) i laos (narod).

9. Snježana

Uz Božić vežemo snijeg, a ime Snježana inspirirano je tom vremenskom (ne)prilikom. Izvedeno je, naime, od imenice snijeg, odnosno glagola sniježiti. Popularno je u Hrvatskoj, ali i među drugim slavenskim narodima koji imaju svoje verzije ovog snježnog imena.

Djevojčica čita knjigu 15 (ne)običnih imena za djevojčice koja nose i junakinje književnih djela

10. Gabri(j)ela

Gabri(j)ela je ženska verzija imena Gabriel koje ima hebrejsko podrijetlo i znači božji čovjek, odnosno glasnik (božji glasnik), dok u biblijskoj terminologiji ime ima značenje Bog je moja snaga.

U Bibliji Gabriel je anđeo kojeg Bog bira za prenošenje važnih poruka. Između ostalog, on je i "božićni anđeo" jer je Mariji najavio Isusovo rođenje.

11. Klara

Ime Klara potječe od starog latinskog imena Clarus koje znači jasan. Klara je i djevojčica iz baleta "Orašar" koja na Badnju večer ispod bora pronalazi nesvakidašnji dar - drvenog orašara kojim se razbijaju orasi.

12. Kristina

Kristina je latinsko ime izvedeno od grčke riječi Christós, što znači "kršćanin", "kršten", "koji vjeruje u Boga", a ima i druga tumačenja povezana s kršćanstvom. U svom korijenu ima riječ Krist (od Isusa Krista), koja je isprva bila oznaka za zvanje, odnosno titulu, a tek je poslije postala dio Isusova imena.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju