Do Božića je ostalo tek mjesec dana, pripreme za omiljeni blagdan počinju, a nekoliko dana dijeli nas i od paljenja prve svijeće na adventskom vijencu.

U mnogim domovima ozbiljne pripreme za božićno vrijeme počet će na blagdan svete Katarine koju slavimo 25. studenog, a upravo ćemo imenom Katarina otvoriti popis imena za djevojčice u nastavku.

Naime, približavanje Božića odlučili smo iskoristiti kao povod za sastavljanje popisa imena za djevojčice rođene u ovom predivnom periodu godine. Radi se o imenima koje povezujemo s božićnim blagdanima, poput primjerice imena Lucija. Naime, na blagdan svete Lucije sije se božićna pšenica.

U svakom slučaju, ako uskoro očekujete dolazak vaše djevojčice, možda joj želite nadjenuti "božićno" ime. Njih 12 zajedno sa značenjima donosimo u nastavku.

1. Katarina

Više je teorija o značenju imena Katarina, a često ga nose djevojčice rođene na blagdan svete Katarine. Radi se o imenu grčkog podrijetla koje prema jednoj od teorija ima značenje "ona koja je čista".

2. Barbara

Sveta Barbara slavi se 4. prosinca i zaštitnica je rudara i dobre smrti, a radi se o imenu grčkog podrijetla izvedenom iz riječi barbar što znači "tuđi". Latinski barbarus pak znači 'strani i divlji'.

Beba Novi život se rađa: 10 imena za djevojčice s najljepšim značenjem

3. Lucija

Lucije imendan slave na dan svete Lucije 13. prosinca, a samo ime dolazi od latinske imenice lux (u genitivu lucis), a znači "svjetlost, sjaj, jasnoća". U prošlosti se to ime često davalo djeci rođenoj u rano jutro, sa svitanjem dana, kada se ponovno "rađa" i Sunčeva svjetlost.

4. Marija

Ime Marija nosila je Isusova majka, a nose ga i mnoge djeovjčice rođene u Hrvatskoj. Tumačenja imena Marija je nekoliko, a a prema jednom od njih ime je izvedeno od egipatskog "mry" što znači "voljena", odnosno "od Boga voljena".

Po starijim tumačenjima ime je nastalo od hebrejskog "mir" (gorko) i "jam" (more) pa bi značenje bilo "gorčina mora".

Marija Marinela, Mirja, Mari... 20 verzija najčešćeg ženskog imena

5. Božena

Ime Božena izvedeno je od pridjeva božja. Božene imendan slave 1. prosinca, a još jedan oblik imena je i Božana.

6. Stela

Ime Stela ima latinsko podrijetlo i dolazi od riječi stella koja znači zvijezda, a zvijezda je jedan od simbola Božića. Prema Bibliji, zvijezda je Sveta tri kralja dovela u Betlehem, do mjesta gdje se rodio Isus.

7. Anđela

Anđeli su također jedan od simbola Božića, a ime Anđela ima grčko podrijetlo i dolazi od riječi angelus, koja znači poslanik i vjesnik. Anđeli su duhovna bestjelesna bića koja su prisutna u mnogim religijama i duhovnim vjerovanjima.

8. Nikolina

Nikoline imendan slave na svetog Nikolu, 6. prosinca. Ime je ženska izvedenica imena Nikola koje dolazi d starog grčkog imena Nikolaos nastalog od riječi nike (pobjeda) i laos (narod).

9. Snježana

Uz Božić vežemo snijeg, a ime Snježana inspirirano je tom vremenskom (ne)prilikom. Izvedeno je, naime, od imenice snijeg, odnosno glagola sniježiti. Popularno je u Hrvatskoj, ali i među drugim slavenskim narodima koji imaju svoje verzije ovog snježnog imena.

Slika nije dostupna 15 (ne)običnih imena za djevojčice koja nose i junakinje književnih djela

10. Gabri(j)ela

Gabri(j)ela je ženska verzija imena Gabriel koje ima hebrejsko podrijetlo i znači božji čovjek, odnosno glasnik (božji glasnik), dok u biblijskoj terminologiji ime ima značenje Bog je moja snaga.

U Bibliji Gabriel je anđeo kojeg Bog bira za prenošenje važnih poruka. Između ostalog, on je i "božićni anđeo" jer je Mariji najavio Isusovo rođenje.

11. Klara

Ime Klara potječe od starog latinskog imena Clarus koje znači jasan. Klara je i djevojčica iz baleta "Orašar" koja na Badnju večer ispod bora pronalazi nesvakidašnji dar - drvenog orašara kojim se razbijaju orasi.

12. Kristina

Kristina je latinsko ime izvedeno od grčke riječi Christós, što znači "kršćanin", "kršten", "koji vjeruje u Boga", a ima i druga tumačenja povezana s kršćanstvom. U svom korijenu ima riječ Krist (od Isusa Krista), koja je isprva bila oznaka za zvanje, odnosno titulu, a tek je poslije postala dio Isusova imena.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju