Djevojčica koja je ovih dana osvojila srca cijela Hrvatske, uspjela je u svome naumu i zakoračila korak do pobjede na globalnom natjecanju mladih znanstvenika i stipendiji od 250 tisuća dolara!

Stigli su službeni rezultati glasanja za ulazak u finale globalnog natjecanja mladih znanstvenika Breakthrough Junior Challenge.

Ema Donev prikupila je najviše lajkova i osigurala direktan plasman u finale!

Dramatična završnica između naše Eme Donev i Abela Dagnea iz Amerike završila je Eminim vodstvom u broju lajkova. Hrvatska je za Emu osigurala 156.100 ukupnih lajkova na Youtube i Facebook videima, dok je Abel skupio ukupno 151.900.

Sve to ne bi bilo moguće bez velike podrške javnosti - Hrvatska je još jednom dokazala da ne postoji nemoguće kada se ujedini oko istog cilja. Podrška iz Hrvatske pokazala se snažnijom od podrške koju je sjajni mladi znanstvenik Abel dobio iz Amerike i Etiopije odakle potječe.

Ema Donev Ema Donev prošla je u finale prestižnog natjecanja (Foto: PR)

No, natjecanje još nije gotovo. Ema je prvi potvrđeni finalist u TOP 5, dok će se ostalih 15 kandidata boriti za preostala četiri mjesta ocjenom stručnog žirija.

Pobjednika odabire stručni žiri u kojem sjedi 14 vrhunskih stručnjaka iz NASA-e, International Space Universityja, kao i Harvarda, Berkleyja, te druga cijenjena imena svjetske znanosti.

Tko zapravo stoji iza Breakthrough Junior Challenge natjecanja?

Natjecanje je sponzorirano od strane zaklada koje su osnovali suosnivač Googlea Sergey Brin, suosnivači Meta platformi (Facebook, Instagram, Whatsapp) Priscilla Chan i Mark Zuckerberg, te velika imena zaslužna za ovo natjecanje, osnivači Yuri i Julia Milner te Anne Wojcicki.

Cilj je proslaviti najbolji znanstveni rad i nadahnuti sljedeću generaciju znanstvenika.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju