Tuširanje doživljavamo kao bezazlenu dnevnu 'aktivnost' koja ne može naštetiti našem zdravlju, ali na jednu veliku grešku itekako moramo obratiti pozornost

Jeste li ikada nakon tuširanja ručnikom kojim brišete tijelo obrisali i lice? Ako je vaš odgovor potvrdan, to znači da ste napravili jednu od najvećih greški kod tuširanja na koju mnogi nisu 'imuni'.

Tijelo je 'dom' mnogim bakterijama koje se nakon tuširanja prenose na ručnike. Ako ih nepravilno sušimo i ne peremo ih dovoljno, na njima se stvaraju gljivice potencijalno opasne za naše zdravlje.

Ručnikom za tijelo dotičemo i intimne dijelove poput vulve i anusa. Upravo zbog toga njime nikada ne bismo smjeli brisati lice.

Ručnikom za tijelo dotičemo i intimne dijelove poput vulve i anusa. Upravo zbog toga njime nikada ne bismo smjeli brisati lice jer tako na osjetljivo područje prenosimo razne bakterije koje mogu izazvati razne posljedice. Oči mogu postati 'žrtva' konjuktivitisa, a preko usta bakterije poput E.Coli mogu dospjeti u naš organizam, a ne samo egzistirati na njegovoj površini.

Bakterije s ručnika za tijelo na licu mogu uzrokovati i manje ozbiljne, ali estetski neugodne probleme poput akni i prištića.

Zbog toga dermatolozi savjetuju da za brisanje lica uvijek imamo poseban ručnik koji treba redovito prati. Preporučeno je da ga zamijenite svaka dva dana, pogotovo ako imate problematičnu kožu lica. Na ručniku se skupljaju ostaci sebuma, šminke i nečistoća koje brisanjem možemo vratiti na lice. Provjerite što se događa ako ručnike ne peremo redovito.

Ankete

(5955) Brišete li lice ručnikom za tijelo?

rezultati povratak glasova1063
rezultati

1. Ručnike za lice ne tretirajte omekšivačem. Ako imate jako osjetljivu kožu lica, izbjegavajte upotrebu omekšivača i kod pranja ručnika koristite samo deterdžent. Na taj način spriječit ćete potencijalnu iritaciju kože koju mogu izazvati tvari iz omekšivača.

Ako imate jako osjetljivu kožu lica, izbjegavajte upotrebu omekšivača i kod pranja ručnika koristite samo deterdžent.

2. Ne trljajte lice. Uvijek ga treba brisati laganim tapkanjem i izbjegavati grubo trljanje. Zapamtite da je koža na licu izrazito osjetljiva i zato njezinom pranju i njezi treba pristupati nježno.

3. Ne dijelite ručnike s drugima. Pogotovo kada ste bolesni ili vam neka bakterija stvara bolesti. Isto vrijedi i za korištenje ručnika drugih ukućana – ono je strogo zabranjeno.

Ako želite da nezaobilazni kupaonski dodatak uvijek bude mekan i ugodan na dodir, pročitajte 5 savjeta za održavanje i pranje ručnika.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju